Sigge Eklund och Bibi Rödöö. Arkivbild.
Sigge Eklund och Bibi Rödöö. Arkivbild. Bild: Mattias Ahlm/SR

Fränaste kritikern bland årets sommarvärdar

Årets "Sommar" i P1 bjuder på en skräll – en av programmets största kritiker har bjudits in: författaren, regissören och poddaren Sigge Eklund.
– Han har varit kritisk mot "Sommar" i allmänhet och mig i synnerhet, säger programchef Bibi Rödöö.

ANNONS
|

I åratal har Sigge Eklund kritiserat "Sommar" i sin podd. Nu ska den filmaktuella författaren och regissören berätta om hur "ett bokfyllt rum i Gamla stan" präglat hans liv. När Bibbi Rödöö hör av sig skämtar Eklund om kritiken:

– Det har varit som en följetong – min bitterhet över att du inte har ringt, säger han.

Deviserna "livslust" och "folkbildning" har styrt urvalet för det 65-årsjubilerande programmet. Bibi Rödöö understryker att säsongen börjar i dur, med Hampus Nessvold och Lasse Åberg. Men sedan följer en rad brännande ämnen: bland annat pratar Natoförhandlaren Oscar Stenström om spelet bakom inträdet i Nato och människorättskämpen Omar Alshogre om politiska fångar.

ANNONS

– Vi lever i ett alltmer polariserat samhälle och behovet av att lyssna och lära av varandra är stort, kanske större än någonsin. Det finns en risk för att vi alla positionerar oss och har starka åsikter men för lite kunskap om det vi tycker starkt om, säger Bibi Rödöö.

"På äggskal"

En av dem som har fått en "het potatis" att prata om är Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén. Hon vet hur mycket hat och kritik den som uttalar sig om konflikten i Gaza kan få – att bevaka ämnet är som att försöka "gå på äggskal".

Hon gör det genom att skapa förståelse för människor på båda sidor.

– Israel är kvar i 7 oktobertraumat, den värsta attacken mot judar sedan Förintelsen, och har svårt att leva sig in i det helvete Gaza går igenom, det som resten av världen ser dagligen.

Som vanligt blir det också flera personliga berättelser – influeraren Kenza Zouiten Subosic ska för första gången berätta om uppväxten med en alkoholiserad pappa.

– Jag lämnar ju verkligen ut hela mig själv, eller min själ känns det som, och jag har ärligt talat inte varit säker på om jag faktiskt ska göra det, men har landat någonstans i att jag behöver berätta för att stänga kapitlet för gott och kunna hjälpa andra i en liknande situation.

ANNONS

Förhandstippad

En av de mest förhandstippade sommarpratarna hos vadslagningsfirmorna är författaren Andrev Walden.

– Det är ju lite nedslående, då finns det ingen seger i att få sommarprata, det betyder att jag bara kan förlora och göra bort mig, säger han och understryker att prat inte är hans "primärbegåvning".

Han gör ändå ett försök, med temat "natten". Bland annat får lyssnarna veta vad han gör under sina vakna nätter.

'Jag har ett visst intresse för rymden och stjärnhimlen, och de frågor som väcks när man betraktar stjärnhimlen', säger författaren Andrev Walden. Arkivbild.
"Jag har ett visst intresse för rymden och stjärnhimlen, och de frågor som väcks när man betraktar stjärnhimlen", säger författaren Andrev Walden. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fakta: Här sänds "Sommar"

Årets upplaga av "Sommar" börjar som traditionen ger att sändas i P1 på midsommardagen. Den klassiska sändningstiden är klockan 13.

Lyssnandet har de senaste åren flyttat över till poddvärlden. Men i år kommer det bara att gå att lyssna på "Sommar" på Sveriges Radio Play, och inte i podcastspelare som Apples poddapp Podcaster och Spotify.

Enligt programdirektör Sofia Wadensjö Karén beror förändringen bland annat på att Sveriges Radio vill stärka relationen till sin publik och inte vara beroende av externa aktörer för att nå ut med sitt material.

Programchef Bibi Rödöö hänvisar till Sveriges Radios ledning på frågan om varför, men tror att beslutet kommer att påverka lyssnarna: "Jag utgår från att vi kommer att få färre lyssnarsiffror i år. Men jag hoppas att 'Sommar' är så angeläget att man vill söka upp det i SR Play."

ANNONS