Anna Vild stortrivs i Varberg där hon har börjat samarbeta med flera lokala musiker och konstnärer. 
Anna Vild stortrivs i Varberg där hon har börjat samarbeta med flera lokala musiker och konstnärer. 

Från krogshow till egenskriven musik

Musikern och dansaren Anna Vild har testat på livet som showartist och luftakrobat. I dag lägger hon all fokus på sin egenskrivna musik - och på Varberg.

ANNONS
|

Tidigare år brukade Anna Vild besöka Varberg under somrarna när staden sprudlade som mest. Men i vintras beslutade hon sig för att flytta hit på heltid.

– Jag har verkligen fastnat för Varberg och framförallt för människorna - jag har mött en stor öppenhet här. Det är en liten pittoresk stad som har allt. Nu ser jag fram emot min första höst här, säger hon.

29-åriga Anna Vild, född i Mariefred, är utbildad på musikhögskolan i Piteå. Efter utbildningen blev det några år som showartist i södra Europa och i Oslo samt på Western Farm utanför Luleå, en nöjesanläggning hon beskriver som Norrlands motsvarighet till High Chaparall.

ANNONS

– Jag arbetade med och producerade krogshower inför en publik på nästan 700 personer. Det var jättekul, men branschen är tuff och var sak har sin tid. I höstas kände jag att det skulle bli min sista arbetsperiod där.

Satsar på eget

Efter att sista showen var gjord packade hon ihop sitt liv, flyttade till Varberg och började tänka allt mer på att skriva egen musik.

– Showbusiness har varit mitt jobb under många år, men min egen musik har jag alltid hållit för mig själv. Eller - jag har skrivit hela livet men aldrig satt ton på det innan. När jag bestämde mig för att skriva egen musik har det allt oftare blivit som att nya låtar ”knackar på” hela tiden. Jag kan till exempel känna en doft som påminner mig om någonting och så skriver jag ner den text och musik som kommer till mig i stunden.

Hittills har hon inte släppt några låtar, men hon gör en del spelningar på bröllop och i helgen spelade hon på Farmers Market på Strömma samt på Hotell Havanna.

Kan du leva på din musik?

–Jag gör en hel del spelningar, men just nu fokuserar jag på min musik rent produktionsmässigt och lever billigt.

ANNONS

Hon har börjat samarbeta med en del lokala musiker och konstnärer. I somras gjorde hon en föreställning i Kärleksparken tillsammans med konstnären Daddy Musesa och den senaste tiden har hon börjat samarbeta med musikprojektet Vargen.

– Jag tycker att Varberg är en enkel plats att knyta kontakter på, folk mår bra här. Det känns som att fokus bland folk ligger på det väsentliga i livet, det är ett härligt flow.

Sedan flytten till västkusten har hon som sagt lagt den mesta energin på den egenskrivna musiken. Hennes första låt ”Svalors hemlighet” skrev hon klart i februari, men hoppas kunna släppa som singel till vintern.

Hur skulle du beskriva din musik?

– En del av låtarna skulle nog vissa beskriva som ”blues på svenska”. Men det finns även låtar med latinska inslag och av nordisk folkmusik. Men för mig är det väldigt viktigt med orden och den konstnärliga tanken bakom det man spelar, musik är ju en form av poesi.

Vill rannsaka sig själv

I samband med att Anna Vild har börjat skriva egen musik berättar hon att hon mer och mer börjat fundera på varför hon egentligen gör musik. Flera gånger har hon ifrågasatt sig själv.

–Man frågar sig själv - är det bara ren exhibitionism som gör att jag sitter här? Jag har velat rannsaka mig själv och varför jag gör som jag gör. Men jag vill beröra med min musik och öppna upp lyssnarnas hjärtan. Jag tycker att vi styrs mer av våra huvuden än av våra hjärtan i dag.

ANNONS

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS