Operahuset i Stockholm är i uselt skick och måste renoveras. Arkivbild.
Operahuset i Stockholm är i uselt skick och måste renoveras. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Förslaget: Kungliga Operan stängs i fem år

Kungliga Operan i Stockholm stänger för renovering den 1 juli 2026 och håller stängt i fem år.
– Läget för operabyggnaden är akut, säger Max Elger, generaldirektör för Fastighetsverket.
Renoveringen beräknas kosta 3,1 miljarder kronor.

ANNONS

Statens fastighetsverk (SFV) har nu presenterat sin förstudie om Operans renovering. Max Elger beskriver den kommande renoveringen som SFV:s största och mest komplexa projekt hittills.

– Vi har velat begränsa evakueringstiden, hålla nere kostnaden samt bevara byggnadens kulturhistoriska värden, säger han.

Hyreshöjning

Enligt förslaget ersätter en mindre påbyggnad dagens stora rotunda. En komplett teknisk upprustning görs. Man renoverar och konserverar även samtliga ytskikt.

Enligt SFV innebär renoveringen mycket stora utmaningar. Byggnaden har över 1 000 rum fördelade på tolv våningsplan, samt tio kilometer rör och avloppsledningar som alla ska bytas ut. Att byta el, avlopp, vatten och ventilation i en byggnad som präglas av stuckaturer och förgyllningar innebär stora kostnader och en extra varsam hand.

ANNONS

På måndagsförmiddagen höll Operan en egen pressträff. Operan föredrar en annan renoveringslösning, ett förslag som skulle kosta 3,95 miljarder och som skulle innebära en större utbyggnad.

Vill ha annan lösning

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tycker det är för tidigt att säga om regeringen tänker ta hänsyn till det förslag som Operans förordar:

– Just nu är jag otroligt glad över att vi har kommit så här långt i processen. Att vi på ett år har fått fram en förstudie. Och att vi nu har ett beredningsunderlag så att vi kan gå vidare och faktiskt ta nästa steg, säger hon.

Renoveringen innebär även en väsentlig hyreshöjning för Operan, där hyran på cirka 23 miljoner kronor kommer att tiofaldigas.

– Operan blir ju ett klockrent exempel på konsekvenserna av den här kostnadshyresmodellen som vi i dag har för våra kulturfastigheter. Och där har ju regeringen tidigare aviserat att vi behöver se över den här modellen, säger Liljestrand.

Frågan om Kungliga Operans renovering har länge skjutits på framtiden. Parisa Liljestrand noterar att hon är den femte kulturministern som får frågan på sitt bord.

– Det är klart att man också som kulturminister kan bli oerhört frustrerad över att det inte har gjorts tidigare när det kanske fanns andra möjligheter och muskler till det. Men nu har den här regeringen bestämt sig för att vi inte tänker lägga saker på hög som andra har gjort tidigare utan vi ska ta tag i de svåra frågorna, säger hon.

ANNONS
Kartan visar centrala Stockholm och Kungliga Operan.
Kartan visar centrala Stockholm och Kungliga Operan. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: SFV:s förslag i korthet

Kostnad: 3,1 miljarder kronor.

Tidsplan: Operan stänger den 1 juli 2026 och håller sedan stängt i fem år.

Åtgärder i urval: Dagens rotunda ersätts med en ny scen för barn och unga. Samtliga ytskikt renoveras och all el och ventilation byts ut. Byggnaden säkras för framtida vattennivåer.

Kungliga Hovkapellets verksamhet flyttas till Musikaliska i Stockholm

ANNONS