Förslaget: Gör bio till friskvård

Kultur är bra för hälsan, sägs det. Därför vill Sveriges biografer göra biobesök till en del av friskvårdsbidraget.
– Jämfört med golf, padel och massage är biobesök billigt, säger Helena Eklund, marknadschef för Filmstaden.

ANNONS
|

Landets biografer har haft det kämpigt sedan pandemin. Trots att restriktionerna, som begränsade antalet besökare i salongerna, försvann för över ett år sedan har biljettförsäljningen inte hämtat sig.

Enligt Svenska biografägareförbundet låg antalet biobesökare 2022 på 10,4 miljoner. Det kan jämföras med det senaste restriktionsfria året 2019, då siffran låg på nästan 16 miljoner, rapporterade DN tidigare i år.

Nu kommer Sveriges biografer, som samlar Filmstaden, Folkets bio, Folkets hus och parker, Svenska bio och Sveriges landsortsbiografer, med ett förslag som kanske kan hjälpa upp statistiken: Gör biobesök till en del friskvårdsbidraget.

– Det finns ingen kulturyttring som är så väl spridd och tillgänglig som biografupplevelsen. Till skillnad från teatrar och museer, som kanske företrädesvis finns i residensstäder och på större orter, är biografer tillgängliga i hela landet, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker i ett pressmeddelande.

ANNONS

Bio billigt jämfört med padel

Friskvårdsbidraget kan erbjudas som skattefri personalförmån från arbetsgivaren och innefattar en diger lista av godkända aktiviteter, från alpackavandring till örtbad. Aktiviteten ska antingen innehålla inslag av motion eller vara avstressande eller avslappnande.

Det är i den senare kategorin ett biobesök skulle hamna, enligt Sveriges biografer. De hänvisar till EU-projektet Culture For Healths sammanställning av 300 forskningsstudier, som visar att kultur är bra för hälsa och välmående.

– Vi på Sveriges biografer anser att hälsobegreppet behöver vidgas så att även kultur kan ingå i friskvårdsbidraget. Bio är en gemensam och demokratisk kulturupplevelse och jämfört med golf, padel och massage, som redan nu ingår i friskvårdsbidraget, är biobesök förhållandevis billigt, säger Helena Eklund, marknadschef för Filmstaden, i pressmeddelandet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS