Irene Cara blev 63 år gammal. Arkivbild.
Irene Cara blev 63 år gammal. Arkivbild. Bild: AP/TT

"Fame"-stjärnan Irene Cara är död

Den Oscarsbelönade amerikanska sångerskan och skådespelerskan Irene Cara är död, rapporterar amerikanska medier. Musikalstjärnan som slog igenom i "Fame" blev 63 år gammal.

ANNONS
|

Irene Cara är framför allt känd för att ha sjungit ledmotiven till filmerna "Fame" från 1980 och "Flashdance" från 1983.

"Det är med djup sorg som jag å hennes familjs vägnar tillkännager Irene Caras bortgång", skriver hennes manager Judith A Moose i ett uttalande på Twitter.

Enligt managern avled "Fame"-stjärnan i sitt hem i Florida. Dödsorsaken är okänd.

"Hon var en fantastiskt begåvad själ vars arv kommer att leva vidare i hennes musik och film", skriver Moose.

Filmroll skrevs om

Irene Cara föddes 18 mars 1959 i Bronx i New York. Som det yngsta av fem syskon utbildades hon i musik, dans och skådespeleri redan som barn. Som ung gjorde hon flera scen- och tv-framträdanden på 1970-talet, däribland i Johnny Carsons "The Tonight Show".

ANNONS

Irene Caras stora genombrott kom dock på 1980-talet med musikfilmen "Fame", där hon spelade rollen som Coco Hernandez och nominerades till två Grammy och en Golden Globe. Cara skulle egentligen ha spelat rollen som dansare i filmen, men när producenterna David Da Silva, Alan Marshall och manusförfattaren Christopher Gore hörde henne sjunga skrev de om rollen.

Vann Grammy och Oscar

Irene Cara vann sedan en Grammy och en Oscar 1984 för ledmotivet "Flashdance... What a Feeling" i filmen "Flashdance", som hon både framförde och var delaktig i att skriva.

Efter 80-talets musikalsuccéer fortsatte hon med sina dubbla karriärer inom skådespeleri och musik och har utöver det varit både låtskrivare och producent.

Stjärnan var också känd för sin huvudroll i det musikaliska dramat "Sparkle" från 1976 och har spelat i filmer som "DC Cab" och "City Heat". Hon har också medverkat i olika tv-program samt teater- och musikaluppsättningar.

Irene Cara blev 63 år gammal. Någon dödsorsak angavs inte omedelbart.

ANNONS