Falkenbergaren Emma Carlson showar trots coronapandemin

När kända artister är arbetslösa under pandemin kan Emma Carlson stå på scen nästan som vanligt.
– En kompis sa att jag skulle kalla mig "Sveriges mest sedda liveartist 2020", skrattar 33-åringen från Falkenberg.

ANNONS
LocationFalkenberg|
|

Coronapandemi har som bekant lagt ett lock på stora delar av kultur och nöjesbranschen, men paradoxalt nog kan mindre artisterna klara sig bättre än de mest kända.

Emma Carlson från Hjortsberg kunde exempelvis inte gå och se en av sina favoritartister på Ullevi – Håkan Hellström – men har själv inte påverkats så mycket.

Sunwing på Mallorca och Kanarieöarna

Efter tio år i Sunwings shower på Mallorca och Gran Canaria, samt i Turkiet och Thailand, sjunger och dansar hon i hemstaden Göteborg. Eftersom Trubaduren räknas som en restaurang får det vara fler än 50 personer på fartyget, men med avstånd mellan sällskapen.

– I början fick inte gästerna plocka mat själva, men nu har vi buffé med obligatorisk handsprit och en person i varje ruta som är upptejpad, förklarar Emma.

ANNONS

Och kanske sprit invärtes också?

– Jag förväntade mig mycket fylla, men det har det inte varit. Det kanske är en fördel med coronan att folk inte får mingla och dansa…

Pandemin försenade premiären från april till slutet av maj och showerna fick göras om lite. Men oftast har kryssningarna kunnat genomföras fem kvällar i veckan.

– Fram till för tre veckor sedan fick vi underhålla utan dans och kostym. Jag vet inte hur de som bestämde tänkte, men vi fick sitta på höga pallar och sjunga istället. Det märktes att alla hade längtat efter att få göra och se den riktiga showen, som vi hade övat på. Det var superhärligt, säger danskaptenen Emma Carlson.

Känd låt ur ”Dirty dancing”

I likhet med många krogshower så ingår många potpurrier, där korta versioner av hitlåtar inom samma genre läggs ihop.

– De är härliga på olika sätt och det går uppåt i energi hela tiden. Jag gillar vårt "Kalas"-medley med favoriter i repris, för att fira att kryssningarna fyller 15 år. Där får jag dansa till "The time of my life" ur filmen "Dirty dancing".

Vad har du för favoritartister?

– Lady Gaga är en stor inspiration och när jag sjunger "You and I" av henne får jag ofta höra att det liknar Jill Johnson. Det är en stor ära., för jag älskar Jill och att sjunga country.

ANNONS

Vad står det på din tatuering på vänsterarmen?

– "Den vinner som är trägen. Den förlorar som ger upp", som är en rad ur "Elden" av Lars Winnerbäck. Jag älskar hans texter och lyssnade väldigt mycket på honom under en period av mitt liv.

Emma Carlson började som dansare, men övade upp sången för att lättare få jobb.

– Ja, det var i tvåan på gymnasiet som min danslärare berättade att jag hade potential men att det var svårt att få rena dansjobb och att man behöver kunna sjunga om man ska få exempelvis ensembleroller i musikaler.

Inför Sunwings shower har Emma lärt sig mycket.

– Det är en showskola varje år med duktiga pedagoger som är utbildade inom CVT (Complete vocal technique) och de lär oss hur man ska arbeta hälsosamt med rösten.

Rhapsody In Rock med Robert Wells

Emma minns tiden i Körslaget med Robert Wells med värme. Efter tv-tävlingen, där den då 21-åriga Emma dansade på flygeln, fick Team Wells turnera med Rhapsody In Rock sommaren 2009.

– Ingenting kommer att slå när vi var på Dalhalla i Rättvik och körade bakom Glenn Hughes (Deep Purple) när han sjöng "A whiter shade of pale". Det gick inte att hålla tillbaka tårarna, minns Emma.

ANNONS

Emma hoppas på att hon får fortsätta på Trubaduren på ett nytt kontrakt från våren 2021. Hon trivs i Göteborg, även om hon kan sakna vädret och stämningen på Mallorca, som efter sju somrar har en särskild plats i hennes hjärta.

Har jobbat på Ica Skrea Strand

För att klara ekonomin hoppar Emma ibland in på sin gamla arbetsplats, nämligen Ica Skrea Strand. Men som helhet har hon alltså klarat sig ovanligt bra i coronakrisen.

– En kompis sa att jag skulle kalla mig "Sveriges mest sedda liveartist 2020", säger hon med ett skratt.

Show på kryssning med M/S Trubaduren
Emma Carlson från Falkenberg är danskapten och sångerska på passagerarfartyget M/S Trubaduren i Göteborg. Bild: Marcus Helmer Gustafsson

• EMMA CARLSSON

• Född: 26 mars 1987 i Falkenberg

• Familj: Föräldrarna Agneta och Gunnar i Falkenberg, samt lillasyster Jenny och hennes hund

• Yrke: Showartist. Har i tio år arbetat utomlands för Sunwing

• Utbildning: Estet dans på Falkenbergs gymnasium, förberedande linje på Dansforum (nuvarande Pas) i Göteborg (ett år) och Show & Musikal på Markaryds Folkhögskola (ett år)

• Aktuell: Danskapten och sångerska på passagerarfartyget M/S Trubaduren.

ANNONS