Falkenberg vill ha den mansfria festivalen

Falkenbergs kommun nappade på Emma Knyckares idé att arrangera en mansfrifestival nästa sommar. Om konceptet är diskriminerande eller inte återstå att se.

ANNONS
|

– Jag har följt debatten kring Emma Knyckares förslag om en mansfri festival och jag har hela tiden tyckt att det är en spännande idé, berättar Kristjan Fannar, destinationsutvecklare på Falkenbergs kommun som såg Knyckares uppmaning i HN att höra av sig.

– Jag tänkte att jag hör av mig så får vi se.

Han lade ut en efterlysning på Facebook och inom en halvtimme hörde Emma Knyckare själv av sig till honom.

– Det var superroligt att det gick så snabbt och det visade ju sig också att de redan har en projektorganisation som ska träffas om ett par veckor.

ANNONS

Om en mansfri festival skulle vara diskriminerande eller inte tycker Kristjan Fannar att det är svårt att uttala sig om i nuläget.

– Det är klart att tanken slog mig. Men vi har en likabehandlingsprincip, och jag vill inte avfärda något innan jag sett förslaget.

Kristjan Fannar tycker det är tragiskt med den utvecklingen som varit i Sverige med allt som rapporterats från olika festivaler och han ser Emma Knyckares idé som en intressant motreaktion.

– Jag förstår att både Emma Knyckare och andra har starka åsikter om det, säger han.

I diskrimineringslaget står att diskriminering är förbjuden för den som anordnar en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning. Däremot ger lagen utrymme för undantag beroende på syfte och om de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet.

Skulle festivalen komma att vara diskriminerande så ges inte tillstånd, enligt Kristjan Fannar, som i sammanhanget ställer sig frågande till tjejvasan och tjejmilen.

– Är inte det samma sak?

Falkenberg har enligt honom möjlighet att ordna både en variant av Bråvalla-festivalen nära naturen men i mindre format eller en mer stadsnära festival med Way Out West som förebild.

– Det finns en massa förutfattade meningar om att det alltid ska vara i storstäder men i Falkenberg har vi både en fungerande samordning och bra ytor att vara på.

ANNONS
ANNONS