Åsa Wikforss inför sitt sommarprat förra året. Arkivbild.
Åsa Wikforss inför sitt sommarprat förra året. Arkivbild.

"En intressant forskare och intellektuell"

En intressant intellektuell och kompetent person som kan ge nya perspektiv och bidra till Svenska Akademiens nya ödmjuka framtoning. Så lyder de första omdömena om akademins senaste tillskott, filosofiprofessorn Åsa Wikforss.

ANNONS

Kathrin Glüer-Pagin och Åsa Wikforss valdes samtidigt till Sveriges första kvinnliga professorer i teoretisk filosofi, på Stockholms universitet. Och Glüer-Pagin tycker att Akademien har gjort ett utmärkt val:

- Åsa är min bästa vän, så jag tycker förstås att det är otroligt roligt. Det är det klokaste de hade kunnat göra, säger hon.

- Hon står upp för sådant som är otroligt viktigt nu: sanning, experter och att man ska tänka efter och vara kritisk. Att man utbildar folk så de inte faller för propaganda. Hon är jättebra på att förmedla forskning på ett sätt så att man kan ta den till sig, utan att för den skull förenkla.

ANNONS

Andelen kvinnliga professorer inom filosofins värld är få och därför har de båda haft ett stort utbyte av varandra, säger Kathrin Glüer-Pagin.

- Det har varit en hel del trakasserier och vi har få förebilder, så för oss har det varit viktigt att ha varandra, säger hon och gläds därför åt att Akademien nu får en kvinnlig filosof – som dessutom är inriktad på just språkfilosofi.

"Kan bli en frisk fläkt"

- Språkfilosofin ger en extra vinkel på allt som har att göra med sanning och litteratur, och vad man kan säga så att andra förstår. Det tillkommer ett perspektiv nu, ibland har perspektivet på filosofin och litteraturen inte varit så uppdaterat i Akademien och någon som Åsa kan verkligen bli en frisk fläkt.

Även SvD:s kulturchef Lisa Irenius tycker att Akademien gjort ett klokt val och hon kallar Wikforss en intressant forskare och intellektuell.

ANNONS

- Det är intressant att de väljer in en filosof. Man kan tolka det lite hoppfullt. Jag önskar att det är en del av den mer ödmjuka framtoning som Akademien har valt och att en filosof kan bidra med lite mer självkritiska perspektiv och resonemang kring Akademiens roll i ett större perspektiv, säger hon.

"Fortfarande på ruta ett"

Hon tror också att det betyder mycket för Akademien rent praktiskt att alla stolar nu är tillsatta.

- Det är väldigt positivt för deras del. Det är mycket arbete att sitta i Akademien och det behövs så många som kan bidra som möjligt. Det är speciellt det där med att man sitter på livstid och det är ju inte säkert att man kan arbeta för fullt i slutet av livet. Medelåldern är ju fortfarande hög.

Även Håkan Bravinger, litterär chef på förlaget Norstedts, tror att Wikforss kan göra nytta.

ANNONS

- Det låter bra att de tar in en språkfilosof. Och man uppmuntrar ju att de tar in en kvinnlig språkfilosof. Det ser ut som att det går hand i hand med deras fortsatta arbete så det känns positivt, säger han.

Men han tycker inte att man kan säga att Akademiens kris är helt slut.

- Medelåldern i Akademien har inte rasat till fullt begripliga former riktigt än. De står fortfarande på ruta ett men näsan pekar i alla fall åt rätt håll.

"En fungerande akademi"

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tycker däremot att det är dags att börja sluta beskriva Akademien som en institution i kris.

- Medierna fortsätter försöka blåsa upp en konflikt inom Akademien som faktiskt har börjat lägga sig, så det är dags att sluta prata om en kris. Däremot har de en lång uppförsbacke när det gäller att reparera sitt förtroende inför omvärlden, men det är en annan sak. Jag tror att det här kommer att vara en fungerande akademi, säger hon.

ANNONS

Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal tror att valet även kan gagna den svenska filosofin.

- Det är ett roligt inval, inte bara för Akademiens del utan även för filosofin. Den svenska filosofin har varit ganska opublik och akademisk, men nu är den trenden på väg att brytas och valet av Wikforss är ett exempel på det

TT

ANNONS