Elov & Beny inför spelningen i Varberg: ”Sugen på sjöslag”

Nyligen tog de sig till semifinalen i Melodifestivalen med låten ”Raggen går” och förra årets sommarplåga, ”Bubbel på balkongen”, snurrar fortfarande i högtalarna. Elov & Benys radiovänliga epa-dunk, eller partymusik som de föredrar att kalla det, har tagit Sverige med storm. På lördag spelar duon på Societén.

ANNONS
LocationVarberg||

Mattias ”Elov” Elovsson och Oscar ”Beny” Kilenius har gjort musik tillsammans i många år.

– Vi har varit verksamma jättelänge. Sedan 2008. Vi har haft en festpublik och en bilburen publik som lyssnat mycket. Nu har musiken även nått folks mammor och pappor, säger Beny.

Duon slog igenom på bred front under förra året med singeln ”Bubbel på balkongen”, som gjordes tillsammans med sångerskan Sofie Svensson och hennes band Dom där.

– Den tog riktig fart och ligger fortfarande på topplistan. Även efter det har låtarna gått bra. Vi har haft vind i seglen på senaste, säger Beny.

Kanske kan det vara så att musiken duon skriver ligger i tiden.

ANNONS

– Folk vill ha festmusik. Innan var det väldigt sällan partymusiken som tog sig upp på topp femtio. Nu gör den det, säger Elov.

Vänder sig mot genrebeskrivningen

Elov & Benys musik har beskrivits som epa-dunk och artisterna har liknats med sådana som Bolaget, Hooja och Fröken Snusk. Frågar man Elov & Beny själva föredrar de termen ”partymusik”.

– Förut brukade det kallas för fjortisdunk. Könsrock har också varit ett namn. Vi kallar det partymusik, säger Elov.

De tycker att termen epa-dunk är missvisande. Inte för att musiken inte lyssnas på i a-traktorer, utan för att den går att höra på så många andra platser.

Det är inte bara så att vi skriker könsord för att få folk att höja på ögonbrynen.

– Det är verkligen inte bara folk som åker epa som spelar vår musik. Det är också sådana som kör amerikanare och fjortisbrudar inne i stan, säger Elov.

Sedan finns förstås vissa gemensamma nämnare. Liksom artister de jämförts med kan det finnas vulgära inslag i duons musik.

– Men vi försöker hålla oss på en nivå. Det är inte så att vi skriker könsord för att få folk att höja på ögonbrynen. Låten ”Supa sova sex & likes”, exempelvis, är provocerande. Men den är ironi, säger Beny.

”Vana att verka på ruffigare domäner”

Tidigare i år ställde duon upp i Melodifestivalen och var bland de som deltog lägst tippade som vinnare. Ändå tog de sig hela vägen till semifinalen.

ANNONS

– Jag tror inte jag hade förväntat mig det. Det är inte riktigt vår scen. Vi är mer vana att verka på lite ruffigare domäner, säger Beny.

Att delta i Melodifestivalen var väldigt kul och kanske blir det ett återbesök. Däremot har duon inga planer att stå nyktra på scenen igen.

– Vi märkte att de som skrev låten ihop med oss hade extremt trevligt. Det enda de var tvungna att göra var att lyssna på låten en gång. I övrigt drack de öl, säger Elov.

– Vi har tänkt att vi hittar en duktig artist och skriver en låt åt dem nästa år, säger Beny.

”Senast hade vi bara en dj”

På lördag kommer Elov & Beny till Varberg för en spelning på Societén. Det är nästa lite av en Varbergsdebut.

– Det ska bli jäkligt kul. Senast vi spelade i Varberg hade vi bara en dj med oss. Nu har vi ett helt liveband, säger Beny.

– Jag är sugen på sjöslag, säger Elov.

Duon delar under kvällen scen med Stockholmsmusikern Nause. En artist som släppt singlar som letat sig in på den amerikanska billboarden och som blivit streamad hundratals miljoner gånger.

– Han är en duktig dj. Det ska bli skoj att träffa honom, säger Beny.

ANNONS

LÄS MER:Raggarduon till semifinal: "Känns som en dröm"

LÄS MER:Elov & Beny: "Första gången vi spelar nyktra"

ANNONS