Diggiloo mot strömmen – vill showa i Varberg i sommar

Krall Entertainment vill hålla liv i drömmen om en Diggilooshow i Varberg så länge det går.
– Vi har tolv olika scenarier som vi har jobbat länge på, säger producenten Patrik Krall.

ANNONS
LocationFästningshörnan||

Kan Diggiloo verkligen bli av i Varberg? Det tror Patrik Krall, som sedan länge driver den stora sommarshowen med melodifestivaldeltagare och andra populära artister.

– Det finns en skyldighet mot leverantörer, musiker, tekniker och självklart även publiken, att inte kasta in handduken för tidigt, utan verkligen stå redo på alla sätt och vis. Vi tror på vissa lättnader i restriktionerna under sommaren, säger Patrik Krall och fortsätter:

– Det kanske börjar på 500 åskådare och ökar under senare delen av sommaren, till 3 000 eller full kapacitet. Då kan det vara värt att ha en liten publik i början även om det inte är ekonomiskt försvarbart.

ANNONS

Allt annat stort inställt i Varberg

Sedan årets konserter med Lars Winnerbäck, Tomas Ledin, trion Petter, Ugglas och Miss Li, samt på Rock The Night Festival har ställts in, är Diggiloo det enda stora sommarevenemanget i Varberg som inte har flyttats till 2022.

Patrik Krall ser fördelar för Diggiloo i att de har sittande publik, en stor andel 65-plussare som borde vara vaccinerade och att Södra fästningshörnan är en stor öppen plats som bland annat erbjuder möjligheter att ta in publik från flera håll.

– Vi tittar på att ha sällskap om fyra med minst en meter emellan, som vi tror att rekommendationerna blir. Ett annat förslag är differentierade ankomsttider för att undvika trängsel. I Båstad är det svårare för där är det en arena med fasta platser.

26 konsertshower inplanerade

Diggiloo-teamet ser sig som optimistiska realister och har fortfarande 26 kvällar inplanerade, från Malmö till Eskilstuna. Varberg ligger som sommarens tredje konsert, den 8 juli.

– Dekoren är färdig, musikarrangemangen skrivna och föreställningen till vis del repeterad. Vi kan stå stand by längre än i vanliga fall, förklarar Patrik Krall.

Men är varbergarna och turisterna verkligen sugna på ett stort evenemang redan i år? Känns det coronasäkert?

– Vi ser i sociala medier att den äldre publiken vill att det blir av nu när man har fått sina vaccindoser. Vi har tagit med i beräkningarna att det ”gröna passen” kanske kan användas men jag är inte säker på att vi vill och får det. Vi får se om idrotten anammar det först.

ANNONS

Vad säger artisterna och de som jobbar bakom scenen?

– Artisterna vill inget hellre än att komma ut och jobba, för det är en hel yrkeskår som har stått still. Många i vårt team har jobbat på tv-inspelningar och är vana vid snabbtester och att skapa separata bubblor.

Vad gör ni om ni får ta in färre åskådare än ni har sålt biljetter?

– På många platser har vi sålt omkring 2 000 biljetter och vi får göra en rättvis bedömning. Det kan bli att de som har köpt biljett får gå först eller att vi spelar två föreställningar per dag. Vill man inte gå kan man spara biljetten till nästa år, berättar producenten Patrik Krall.

FAKTA: DIGGILOO 2021

• Bland årets nya Diggiloo-artister finns Peter Jöback, Sarah Dawn Finer, Frida Öhrn (från Oh Laura och Cookies ’n’ Beans), den danska rockdrottningen Sanne Salomonsen och den 50 år yngre Tiktok-stjärnan ”Theoz” Haraldsson.

• Veteranen Jessica Andersson, halländskan Mariette Hansson, Tommy Nilsson och Lisa Stadell har även sällskap av komikern Per Andersson. För första gången ska dessutom Diggiloos nya ”programledare” David Lindgren dela Diggiloo-scenen med hustrun Kristina Lindgren, vars släkt har sommarhus i Falkenberg.

• Diggiloo har varit i Varberg fyra gånger tidigare. 2014 kom hela 7 650 åskådare, mest under hela den sommarens turné, och året efter såldes 6 730 biljetter.

• Tredje året i Södra fästningshörnan minskade publiken till 4 200 personer, som kämpade på i regnet. Efter ett uppehåll på två år, när Diggiloo istället gästade Halmstad, slogs publikrekordet för Varberg 2019 när 7 700 åskådare (utsålt) köpte biljett till den tv-sända showen.

• Diggiloo-turnén är döpt efter låten "Diggi loo diggi ley", som Herrey's vann Eurovision Song Contest med 1984. Melodin skrev varbergaren Torgny Söderberg, som 2003 skapade Diggiloo-konceptet med Lasse Holm och Patrik Krall, och länge var delaktig att välja låtar och artister till showerna.

ANNONS