Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, är kritisk till tillsättningen av Amanda Lind. Arkivbild.
Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, är kritisk till tillsättningen av Amanda Lind. Arkivbild.

Delade åsikter kring kulturministern

Valet att utse Amanda Lind (MP) till ny kulturminister har väckt reaktioner. Nu säger Jan Björklund (L) till SVT Kulturnyheterna att Amanda Lind måste ta avstånd från den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan.

ANNONS
|

Dagen innan hon utnämndes till kulturminister lade Amanda Lind ut en hyllning till tidigare statsråd på Instagram. Bland dem Mehmet Kaplan, som fick lämna sin post efter samrör med företrädare för extremistiska organisationer. Det har fått Liberalernas partiledare Jan Björklund att kritisera den nya kulturministern.

- Det här är en mycket dålig start för Amanda Lind, jag utgår ifrån att hon reder upp detta och tar avstånd från Kaplans agerande, för det var oacceptabelt, säger han till Kulturnyheterna.

ANNONS

Svarar på kritiken

Även Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius kritiserade tidigare under dagen hyllningen.

- Att ha med honom i en uppräkning där man pratar om "pionjärer och hjältar" tycker jag tyder på bristande omdöme, och det är inte bra för en kulturminister som i den här typen av värderingsfrågor behöver ha en säker kompass, säger hon.

Nu svarar Amanda Lind på kritiken.

"Mehmet Kaplan begick misstag som gjorde att han inte kunde fortsätta som minister. Det var bra och helt rimligt att han avgick. Det jag ville säga i mitt inlägg var att Mehmet Kaplan var en del av att driva igenom grön politik under vår första mandatperiod i regering", säger hon i ett skriftligt uttalande till Expressen.

Positiva röster

Vissa röster i Kultursverige har ställt sig positiva till utnämnandet av Amanda Lind. Karin Olsson, kulturchef på Expressen , skriver att det är bra att man nu får "en hippie" i regeringen. Andra är starkt kritiska mot att Socialdemokraterna inte tog tillbaka posten som kulturminister.

- Eftersom hon inte är så prövad där så kan man förstås inte döma ut henne innan hon tillträtt. Men det jag har sett hittills tycker jag inte tyder på att hon har den kollen, det intresset och det intellektuella förhållningssätt till kulturen som jag tror är viktigt för en kulturminister, säger Lisa Irenius.

ANNONS

Hon ser också en risk för att ett mindre parti kommer att använda ministerposten för att profilera sig politiskt, vilket hon tror kan leda till en ökad polarisering.

- Generellt har värderingar som är kopplade till kulturfrågor blivit mer laddade politiskt, då tror jag det är viktigt med en kulturminister som kan motverka polarisering på det området snarare än att stärka den och min rädsla är att det blir det senare, att Amanda Lind bidrar till att skapa starkare motsättningar. Det återstår att se.

Stark kritik

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är starkt kritisk mot valet.

- Jag är otroligt besviken. Jag hade hoppats att Socialdemokraterna skulle ta tillbaka kulturdepartementet. Kulturfrågorna blir en allt viktigare dimension i det här nya ideologiska landskapet. Det är som att S har gett upp kulturpolitiken en gång för alla.

- Det här är andra gången på raken vi nu får en kulturminister som aldrig profilerat sig i kulturpolitiska frågor över huvud taget. Hon pratar bara om mänskliga rättigheter, vilket inte är samma sak som kulturpolitik. Hon har aldrig uttalat sig i kulturpolitiska eller mediepolitiska frågor alls.

ANNONS

"Rak och tydlig"

Olof Lavesson, tidigare kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, är även han förvånad över att Miljöpartiet fick fortsatt ansvar på kulturområdet.

- Jag blev väldigt förvånad över att Socialdemokraterna inte tog tillbaka den här posten, säger Olof Lavesson.

- Den andra förvåningen är att Amanda Lind är ett väldigt oprövat kort.

Med det sagt vill inte Lavesson döma ut Amanda Lind på förhand och han ser fram emot att höra hennes avsiktsförklaring.

- Jag har träffat henne i hennes roll som partisekreterare och tycker att hon verkar vara en kompetent, rak och tydlig person.

"Samarbetsinriktad"

Amanda Lind var ordförande för samhällsnämnden i Härnösands kommun 2011–2014. Nuvarande ordförande kommunstyrelsen, Andreas Sjölander (S), beskriver Lind som en oerhört kunnig person.

ANNONS

- Hon var en viktig del av majoriteten i Härnösand och ett populärt kommunalråd, som jag uppfattade det, säger Sjölander.

- Kulturfrågorna ligger henne varmt om hjärtat så jag tror absolut att hon är rätt person att leda kulturdepartementet.

Andreas Sjölander anser att Lind är en samarbetsinriktad politiker som satte sin prägel på politiken i Härnösand.

- Alla blir inte profeter i sin egen hemstad men hon är respekterad brett och ett välkänt ansikte i Härnösand.

TT

ANNONS