De är HN:s kulturstipendiater

2017 delas HN:s kulturstipendium ut till sånggruppen Goda Hopp och tonsättaren Maria Löfberg.

ANNONS
|

49-åriga Maria Löfberg är organist i Falkenbergs församling. Hon har varit kyrkomusiker i nära 30 år och skriver mycketmusik till kyrkan men hon skriver även prisad musik utanför kyrkans värld.

Hon har fått ett hundratal av sina verk utgivna av musikförlag.2011 vann hon andra pris i en kompositionstävling av Jyväskylän Female Choir, Finland, med verket "Guido´s Discovery" för damkör och symfoniorkester. 2014 vann hon första pris i Allmänna Sången & Anders Wall Composition Competition med verket "Sandskrift"för blandad kör och 2016 blev hon tvåa iLinköpings Studentsångares Kompositionstävling med "Sing!" för manskör.

Prissumman på 15 000 kronor, för HN:s kulturstipendium, funderar hon på att använda till en större inspelning av ett av sina verk.

ANNONS

– När andra körer funderar på vad de ska sjunga lyssnar de hellre på en bra inspelning än tittar på noterna. Det hade varit roligt att spela in Lukaspassionen som hade urpremiär i våras, till exempel. Jag får sätta undan de här pengarna på ett konto till ett liknande tillfälle framöver. De räcker i alla fall en bit på väg, säger stipendiaten Maria Löfberg, som du kan läsa ett längre reportage om i Hallands Nyheter underveckan som följer.

Varbergsbaserade sånggruppen Goda Hopp är den andra stipendiaten. Gruppen har funnits sedan 1991. Den nuvarande konstellationen har sjungit tillsammans sedan 1998. De ger i snitt tio konserter om året och sjunger oftast a capella, alltså utan andra instrument än sina röster.

Gruppen består av Erika Biesse, Malin Abrahamsson, Annika Werdelin, Anna-Lena Kollberg, Göran Sjöwall, Magnus Gällblad och Bernt Bengtsson.

Som större projekt har de bland annat sjungit folkmusik, jazzmusik och låtar av ABBA, Elvis och Beatles.Nästa gång de uppträder är 30 januari, med sin Beatles-konsert, i Sällstorps bygdegård.

Ett längre reportage om de sju medlemmarna i Goda Hopp kan du läsa här:

ANNONS