Omslaget till boken "Älska noveller – 30 nyanser av saknad"(Ordberoende förlag).
Omslaget till boken "Älska noveller – 30 nyanser av saknad"(Ordberoende förlag).

Ylva och Jessica uttagna till novellbok

Två falkenbergsbor är representerade i den nya boken "Älska noveller – 30 nyanser av saknad": Ylva Olsson och Jessica Berggren Turban.

ANNONS
|

För Ylva gick det rasande fort att skriva novellen. Hon var så illa tvungen, eftersom hon upptäckte tävlingen i sista stund.

– Ja, det var av en slump och jag hade bara någon dag på mig. Brevlådan var tömd, så jag fick åka och lämna brevet där de packade in säckarna. Sedan blev jag superförvånad att jag kom med, berättar hon på telefon.

"Saknad efter det som aldrig var" har tydliga självbiografiska drag och Ylva tycker att skrivandet hade ett terapeutiskt inslag.

– Jag har skrivit om min egen skilsmässa, om en kvinna som blir lämnad, precis som Martina Haag gjorde i sin senaste roman. Men sedan har jag lagt till och dragit ifrån, så allt är inte sant. Jag fick exempelvis hitta på ett nytt slut, för att få till en knorr.

ANNONS

Gymnasieläraren Ylva Olsson, som är uppvuxen i Halmstad, är en av 30 författare från Bygdeå i norr till Blentarp i syd som medverkar i "Älska noveller – 30 nyanser av saknad"(Ordberoende förlag).

De får ingen ersättning, men lämnar inte heller ifrån sig rättigheterna och kan få in lite pengar om de säljer vidare boken själva.

– Det var kul att träffa de andra författarna på lanseringen i Stockholm i förra veckan och se att det bara var kvinnor, troligen på grund av ämnet, säger Ylva, som siktar på att delta i fler novelltävlingar.

Jessica Berggren Turban blev också glad och överraskad att bli uttagen, även om hon var med redan förra året i antologin "Över en höstfika". Hennes nya novell heter "För länge sedan" och innehåller inte någon dialog.

– Den handlar om en kille som snubblar på en tidigare väns blogg och saknar det som han och tjejen hade då. Idén kom av att en av mina gamla kompisar sökte kontakt via min systers Facebook. Själv är jag anti Facebook på grund av användarvillkoren, berättar Jessica, som arbetar som sekreterare på en advokatbyrå i Varberg och har novellskrivandet som hobby.

ANNONS