Nya äventyr i forntidens Halland

ANNONS
|

Boken ”Isvintern” är tredje delen i Monika Hääggs bronsålderssaga om flickan Fry, som har märkliga krafter och är utvald att tjäna Solgudinnan. Nu har hon hunnit bli 14 år och är nästan fullärd. Snart ska hon ta sin lärare Hirds plats som gudinnans tjänare.

Men mitt i den iskalla vintern dyker en främling upp på Kungsgården. Han får genast folkets förtroende men är han verkligen vad han utger sig för att vara? Plötsligt händer något som hotar framtiden för alla på Kungsgården.

ANNONS

Fakta och fiktion blandas när Monika Häägg åter tar oss med på äventyr i det forntida Halland. Att välja en tidsperiod som bronsåldern är vanskligt eftersom det finns väldigt lite information om hur människor levde under denna förhistoriska period.

Men Häägg lyckas ändå blåsa liv i sina karaktärer och skapa en trovärdig vardag åt dem. Ibland tar dock beskrivningarna av ritualer och seder lite för stor plats, särskilt i början av boken.

Trots den spännande inledningen dröjer det ett tag innan handlingen verkligen kommer i gång. Men då händer det å andra sidan mycket på samma gång. I ”Isvintern” finns också romantiska inslag då Fry nu blivit gammal nog för att intressera sig för pojkar, eller åtminstone en särskild pojke.

Men tonårsförälskelse har aldrig varit lätt, inte ens på bronsåldern. Den kyliga titeln till trots är ”Isvintern” en bok som borde passa alldeles utmärkt som sommarlovsläsning. Boken slutar dock med lite av en cliffhanger, så den som vill veta hur det ska gå får snällt vänta på fjärde delen.

ANNONS