Lokalt. Gallerian har en viktig funktion i inledningen av Yamilé Andreassons debutroman "När jag ser dig". Andra varbergsmiljöer som förekommer är fästningen, polishuset och Veras Café.
Lokalt. Gallerian har en viktig funktion i inledningen av Yamilé Andreassons debutroman "När jag ser dig". Andra varbergsmiljöer som förekommer är fästningen, polishuset och Veras Café.

Gallerian i Varberg sprängs i debutbok

Efter flera refuseringar och en lång skrivpaus fick Yamilé Andreasson tillbaka självförtroendet. Och sprängde gallerian i Varberg.

ANNONS
|

I verkligheten står förstås "Domushuset" kvar, men i Yamilés roman "När jag ser dig" sker en stor explosion och två personer fastnar i rasresterna: den 35-åriga, gifta tvåbarnsmamman Isabella och den egoistiske singelkillen Anders.

– De håller varandra vid liv genom att prata och båda får nya insikter. Isabella inser att hon inte är så lycklig, att livet har blivit invecklat och det i hennes bakgrund finns en annan man än hennes make som hon får upp ögonen för igen, berättar "Yammi", som hon kallas.

Inspirationen till sprängningen kom från actionfilmerna hon gillar, men boken är lika delar relationsdrama och spänningsroman.

ANNONS

– Alla ställer väl sig någon gång frågan om det inte blir bättre än så här och vad som hade hänt om jag exempelvis hade åkt med det där tåget istället för att stanna kvar…

Under uppväxten i Småland ville Yamilé Andreasson bli tolk, men hon hade även författardrömmar. Första offentliga framförandet blev i en amatörteater när sonen till hennes pappas sambo gjorde en låt av en av hennes texter.

Men eftersom allt som Yammi skickade in till förlagen refuserades, så sjönk självförtroendet och efter flytten till Varberg 1993 inleddes en lång skrivpaus.

– Jag har haft idéer, men bara kommit på enstaka rader innan jag har givit upp. När vi röjde hemma hittade min man Mikael en påbörjad text och tyckte att jag skulle fortsätta på den. Det blev till slut en barnbok, men även den kom tillbaka med ett "nej, tack".

När Yammi fick en bärbar dator för drygt tre år sedan blev det lättare att skriva ostört och det första manuset till "När jag ser dig" växte fram. Sedan dess har det blivit ytterligare sju versioner.

– Jag har låtit både vänner och okända personer provläsa och jag har ändrat en del karaktärer och kortat ner bokens kapitel.

ANNONS

Yammi anlitade även en skrivcoach via en internetsajt, för att få en professionell bedömning.

– Ja, men hon sågade halva boken och tyckte att den borde delas upp i två olika berättelser. Då tappade jag sugen ett tag och funderade på om jag skulle bränna boken, men min man sa att jag skulle lyssna mer på de andra läsarna.

Efter ytterligare några korrigeringar skickades romanen till fem förlag och Idus i Lerum gav ett efterlängtat positivt svar.

– Jag läste mejlet om och om igen hela dagen, för jag kunde inte förstå att de tyckte att boken var så bra att den skulle ges ut, berättar Yamilé Andreasson.

Själv läste hon "Twilight"-böckerna på fyra dagar och fastnade även för Becca Fitzpatricks "Hush, hush"-serie, som inleds med "Fallen ängel".

– Jag håller faktiskt på med en egen roman i den stilen. Den heter "Jagad" och handlar om en 18-årig tjej, vars övernaturliga förmågor märks allt mer, samtidigt som hon träffar en farlig vampyrkille.

En fristående fortsättning av "När jag ser dig" är också påbörjad, men vilken av böckerna som blir klar först är för tidigt att säga.

– Jag har ingen plan i förväg, med karaktärer och tankegångar och sånt, utan skriver bara allt eftersom och hoppas att min författardröm kan leva vidare.

ANNONS

Född: 1972 i Chile. Uppvuxen från fem års ålder i småländska Alvesta och Ljungby. Nu bosatt i Grimeton.

Namn: Yamilé Paola Andreasson. Hette Gonzáles Medina vid födseln, men tog sin pappas nya efternamn Craig när hon flyttade till honom som tonåring. Bytte igen när hon gifte sig 2001.

Familj: maken Mikael och barnen Brandon (15 år), Matthew (12) och Chelsy (9).

Yrke: egen företagare. Gör hemsidor, föder upp hundar och tillverkar hundtillbehör.

Favoritböcker: Outlander-serien av Diana Gabaldon.

Aktuell: Med debutromanen "När jag ser dig", som nyss har utkommit på Idus Förlag och som signeras av författaren 25 maj på Bokia i Varberg.

ANNONS