Ola Nilsson är född 1972 och slog igenom 2010 med "Hundarna", som var första romanen i en trilogi om 2010 om livet i avfolkningens Norrland.
Ola Nilsson är född 1972 och slog igenom 2010 med "Hundarna", som var första romanen i en trilogi om 2010 om livet i avfolkningens Norrland.

Författaren Ola Nilsson gästar PS-gymnasiet

I dag den 19 oktober ska Ola Nilsson prata med elever i Varberg inför tävlingen Jag skriver i dina ord.

ANNONS
|

Författarcentrums rikstäckande skrivtävling går ut på att skriva en text utifrån en dikt eller låttext som har betytt mycket för en.

– Det kan verka oskyldigt, men går rakt in i kärnan av hur all litteratur fungerar, nämligen att skriva vidare på frågorna som vi alla drabbas av men aldrig får svar på. Jag utgick själv från en dikt av Rainer Maria Rilke ("Orfeus, Eurydike, Hermes") i min senaste roman "Isidor och Paula" (Natur & Kultur, 2015).

Eleverna ska skriva upp till 6 000 tecken inklusive blanksteg och lämna sina texter senast den 26 februari.

Ola Nilssons bästa råd till en tonåring som vill bli författare är att läsa och skriva hela tiden.

ANNONS

– Det är viktigt att läsa klassikerna, för man kan inte vara underground och rebellisk om man inte har något att ta spjärn mot. Det finns tyvärr en naturlig aversion mot att lära sig saker eftersom lärandet också innebär att man förändras, och förändring kan göra ont. Men i dag är kunskap viktigare än någonsin och man kan aldrig lära sig för mycket. Hjärnan är ingen dator med ett minne som kan bli fullt.

Hur var din egen skoltid?

– Den var en ganska olycklig tid, med massor av misslyckanden som jag fick ångra bittert. Av egen erfarenhet känner jag till att det krävs minst dubbelt så mycket jobb om man är självlärd jämfört med om man är skolad, berättar Ola, som började studera på universitetet först som 29-åring.

Har du någon Varbergskoppling?

– Ja, min mamma bodde i Frillesås och i Varberg när jag var liten, så jag har tillbringat många barndomssomrar i Halland. Jag gick faktiskt sjunde klass i Bua och Veddige, men annars är jag uppvuxen i Jämtland.

ANNONS

Vad arbetar du själv med just nu?

– Jag håller på att avsluta en ny roman som är planerad att komma ut nästa höst. Jag översätter även den sista romanen av John Williams (19221994), som skrev "Stoner" och "Butcher's crossing". Den heter "Augustus", handlar om Roms kejsare Julius Caesar och släpps på svenska nästa år.

ANNONS