Saga Becker leder årets Manifestgala. Arkivbild.
Saga Becker leder årets Manifestgala. Arkivbild.

Becker: Indiemusiken har präglat mitt liv

Skådespelaren och mångsysslaren Saga Becker leder Manifestgalan, där årets bästa alternativa artister prisas.

ANNONS
|

Saga Becker slog igenom i filmen "Någonting måste gå sönder", tilldelades en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll, och blev därmed den första transpersonen att både nomineras och vinna.

På fredag kommer hon att stå i galastrålkastarnas ljus igen när hon för första gången leder Manifestgalan. Förutom många olika klädbyten utlovar hon en blandning av humor och allvar.

- Det ska vara roligt och lättsamt men också respektfullt eftersom att det här ändå är den största dagen i många personers liv, när de vinner sitt första pris.

ANNONS

"Rädda liv"

En av Saga Beckers hjärtefrågor är psykisk ohälsa, vilket hon tidigare har tagit upp i bland annat "Sommar i P1" – ett ämne som hon inte heller vill lämna utanför galan.

- Står jag framför en slutsåld Manifestgala så måste jag prata om allvarliga saker. Jag kommer att ta tillfället i akt att prata om vikten av att vara en bra medmänniska och se varningssignaler. Att bekräfta människor runtomkring kan faktiskt rädda liv, säger hon.

I rörelse

Hennes eget intresse för den alternativa musikscenen växte under ungdomsåren.

- Jag var mycket på festivaler när jag växte upp, framförallt Emmabodafestivalen där de spelade mycket svensk indiemusik när jag började gå på den. Det har präglat mitt liv.

Till hösten publiceras Saga Beckers debutroman och hon har även varit konferencier för Europride. Att ha många bollar i luften är viktigt för henne.

ANNONS

- Jag måste göra olika saker för att växa som människa, jag kan inte göra en sak. Då blir jag uttråkad, berättar hon.

På Manifestgalan har bland annat Les Big Byrd, Sarah Klang, Cherry, Ozzy och Hanna Järver chans att ta hem priser.

Galan äger rum på Nalen i Stockholm den 15 februari.

Rättad: Tidigare angavs fel veckodag i artikeln.

TT

Fakta: Manifestgalan

Manifestgalan arrangerades första gången 2003 och premierar oberoende svenska artister, musikbolag, förlag, producenter och musikskapare.

De som nu har chans på priser i galans 21 kategorier har utsetts av en jurygrupp på omkring 150 personer, som på olika sätt är verksamma inom musikbranschen. Bland de artister som kan ta hem flera priser under kvällen finns Jenny Wilson, Vanligt Folk och Jonas Lundqvist.

Årets gala äger rum den 15 februari på Nalen i Stockholm och leds av skådespelaren och författaren Saga Becker.

ANNONS