Mads Mikkelsen på filmfestivalen i Venedig där 'Bastarden' premiärvisades förra året. Arkivbild.
Mads Mikkelsen på filmfestivalen i Venedig där "Bastarden" premiärvisades förra året. Arkivbild. Bild: Vianney Le Caer/AP/TT

"Bastarden" en utmaning för Mikkelsen: Var hårt

Det blev ingen Oscarsnominering för den danska filmen ”Bastarden”.
Men huvudrollsinnehavaren Mads Mikkelsen känner sig nog nöjd ändå. Det historiska dramat har fått fin kritik och gett honom pris som årets bästa europeiska skådespelare.

ANNONS

– Jag är mycket stolt över den här filmen, säger Mikkelsen till TT.

”Bastarden” baseras på den sanna historien om den utfattige före detta kaptenen Ludvig Kahlen, som 1755 bestämt sig för att försöka odla upp den hedmark som alla menar är omöjlig att göra någonting av. Hårt arbete börjar ge resultat, men mot sig får han den rike och obarmhärtige Frederik de Schinkel, som menar att landet tillhör honom och konflikten ökar mer och mer.

"Det är våldsamt"

Det är en brutal och ofta rå historia, och det sistnämnda accentuerades under inspelningen av att man spelade in på de hedar där den ursprungliga historien utspelade sig.

ANNONS

– Hedarna har en huvudroll i filmen, konstaterar Mads Mikkelsen.

– Det är våldsamt, det är hårt väder. Det var hårt för oss, men det var hårdare för dem som det handlar om.

Mads Mikkelsen och regissören Nikolaj Arcel gjorde för tio år sedan den hyllade filmen "A royal affair". Den gången fanns det gott om research-material, berättelsen om drottningen och hennes affär med sin läkare finns med i den danska skolundervisningen, säger Mikkelsen.

– Den här storyn kände jag inte alls till så bra, fast det finns några böcker där den berättas. Manuset här byggde på en relativt nyutkommen bok om Kahlen, och det var det manuset som blev min research.

"Som att komma hem"

Att filma med Nikolaj Arcel igen kändes för Mads Mikkelsen som att börja igen där de slutade för tio år sedan.

– Det var som att komma hem till en gammal vän. Har han förändrats? Det har vi säkert båda två, vi är ju tio år äldre.

Filmen är skriven av Anders Thomas Jensen, en av Danmarks mest hyllade regissörer och manusförfattare, och en man som när han skriver en film han själv ska regissera har ett sinne för kolsvart humor.

Härom året kunde vi se Mads Mikkelsen i den svart humoristiska actionfilmen ”Rättfärdighetens ryttare”, regisserad av Jensen. De två har gjort en rad filmer tillsammans sedan ”Blinkande lyktor” som kom år 2000.

ANNONS

– I dag hade en film som ”Rättfärdighetens ryttare” inte kunnat bli gjord i Sverige. Kanske för 20 år sedan, men nu finns det inte utrymme för sådana filmer i Sverige. En film som ”Picassos äventyr”, jag älskade den, det är en vanvettig film, men i dag hade den inte blivit gjord hos er, säger Mads Mikkelsen.

Fakta: Mads Mikkelsen

Ålder: 58 år.

Familj: Hustrun Hanne, en son, en dotter.

Bor: I Köpenhamn.

Yrke: Skådespelare.

Filmer i urval: "Blinkande lyktor", "Pusher", "A royal affair", "Casino Royale", "Jakten", "The salvation", "Män & höns", "Doctor Strange", "Rogue one", "En runda till", "Rättfärdighetens ryttare", "Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter", "Indiana Jones and the dial of destiny",

Aktuell: Med "Bastarden" som får svensk biopremiär 16/2.

ANNONS