Anders chipmusik når ända ut i Europa

Ny skiva och Europaturné, men på hemmaplan är exvarbergaren Anders "Goto80" Carlsson bara känd inom en mindre krets. - Sverige har ett bra rykte, men ingen stor konsertscen för chipmusik, förklarar han.

ANNONS
|

Mitt under telefonintervjun ropar någon på Anders. Det är hans nya fullängdsalbum "Made on internet" som anländer från det tyska skivbolaget.

- Härligt! Jag har jobbat stenhårt med det en månad för att få ihop allt. Skivan är faktiskt designad av Daniel Götesson från Falkenberg och mastrad av Martin Stääf, som gick i min brorsas klass i Varberg.

Anders Carlsson släpper mycket musik via nätet i mp3-format, men gav 2005 ut albumet "Commondor grooves" på det lilla svenska bolaget Rebel Pet Set.

- Det var låtar som jag hade gjort under tio år, men på "Made on internet" är det mesta nytt. En skillnad är att jag har använt lite moderna syntar och inte bara kört med Commondor64 eller Gameboy. Jag har väl blivit gubbig och inte orkat hålla på principerna…

ANNONS

Men puristen i Anders Carlsson är absolut inte död. Ofta gör han musik uteslutande på den klassiska hemdatorn Commodore 64, som kallades Vic 64 när den lanserades i Sverige 1983, och dess revolutionerande Sid-ljudchips.

- Det är två helt olika sätt att arbeta och gamla grejer ger en speciell atmosfär och känsla. Och det låter annorlunda, även om ett otränat öra kanske inte hör det.

26-åringen från Varberg hör till dem som vill utmana lyssnarna.

- Man kan inte spela alltför konstiga saker, men finns en potential att göra mycket mer än sprallig "Super Mario"-pop, säger han.

Igår stack Anders Carlsson ut på Europaturné med två andra Göteborgsbaserade akter och då använder han artistnamnet Goto80 - efter ett kommando i programmeringsspråket Basic.

Minst tio konserter i sex olika länder blir det, med start i Berlin.

- Det blir mer sång och mer klaviaturspelande än på skivorna. En del är förprogrammerat, men jag försöker göra så mycket som möjligt live. För att det ska bli lite mer visuellt, jobbar jag med den spanska designduon Entter, som gör saker på en storbildsskärm i takt till musiken.

Anders Carlsson blev känd med en version av Kikki Danielssons melodifestivallåt "Papaya coconut" 2001. Förutom Goto80 gör han electronica under namnet Extraboy och spelar bisarr punkrock med Superdöner, som nyligen släppte vinylsingeln "In the jungle".

ANNONS

Ekonomiskt är den något udda musiken fortfarande bara en bisyssla.

- Lite tjänar jag på spelningarna, men huvuddelen av mina pengar kommer från CSN (Centrala studiestödsnämnden). Jag har pluggat kommunikationsvetenskap och nu läser jag samhällsvetenskap, berättar Anders.

lite om Anders Carlsson

Artistnamn: Goto80.

Född: 9 februari 1981 i Varberg.

Bor: Studentlägenhet i Göteborg.

Familj: Föräldrarna Eva och Jan-Erik i Varberg, storebror Pontus i Stockholm och storasyster Lena i Göteborg.

Hemsidor: www.goto80. com, www.myspace.com/goto80.

Aktuell: Med skivan "Made on internet" (på bolaget Pingipung CD) och en Europaturné med minst tio konserter i sex länder (15/8 - 2/9) tillsammans med Rongfa (Niclas Lindqvist och Simon Eriksson från Strängnäs/Eskilstuna) och Synthetical (Björn Hedén och Josefin Gustavsson från Kungsbacka/Ubbhult).

ANNONS