Adrian leder årets "Sommarlov" igen

Med start den 10 juni tänker SVT:s "Sommarlov" ta både humorn och fantasin till hjälp för att utforska framtiden.
– Det slog oss att framtiden var bättre förr, säger varbergaren Adrian Aledbo Andersson.

ANNONS
LocationVarberg|

Barnen har rätt till sin framtid – och den måste inte handla om klimathot och krig.

– Det är ju kul med framtid! Alla de här barnen som kommer hit har rätt att ha drömmar om sin framtid, säger Malin Olsson.

Vilka blir framtidens uppfinningar? Och hur blir det med robotar och rymden? Med mat, sport och kläder? De sex programledarna vill veta allt. Och barnen som tittar är som vanligt välkomna att fylla på med frågor under hela sommaren.

Adrian om framtiden

Det var programledarna själva som kom på idén. Själva växte de upp i en tid när framtiden var något hoppfullt och häftigt, konstaterar Adrian Alebo Andersson.

ANNONS

Han föddes hösten 2000 och växte upp i Varberg som son till museipedagogen Inger Alebo på fästningen och Joakim Andersson, gitarristen och lärare på Kulturskolan.

– Det slog oss att framtiden var bättre förr. Framtiden är inte samma sak i dag som den var för 10–15 år sedan, säger Adrian.

Men det tänker "Sommarlov" ändra på. Programledarna vill ladda med positivitet inför framtiden, men det handlar inte om att tänka bort klimathotet eller de krig som rasar i världen.

– Det existerar och det är viktigt att prata om det också, men vi vill visa att det finns saker vi kan göra för att påverka, säger Ellen Särnevång, som gör debut som programledare.

Spöke och Sommarskuggan

Rollfiguren Chefen har sådan framtidsångest att han låser in sig i ett säkerhetsvalv, men nu gäller det för de andra att muntra upp honom.

– Då ska vi tillsammans med barnen peppa honom och visa att vi behöver tänka positivt, hitta lösningar och bara försöka se möjligheterna, säger Malin Olsson, som gör sin tolfte säsong som programledare.

Programledarna själva har inte alla svar, men tar hjälp av experter och inte minst redaktionen på "Lilla Aktuellt", som kallas in för att förklara.

På ett hörn finns också spöket Lazlo med – och som vanligt den småläskiga Sommarskuggan.

ANNONS

Många artister

Adrian Alebo Andersson kom in som ny programledare för ”Sommarlov” 2023.

– Det är det absolut finaste jobbet jag kan tänka mig. Efter att ha gått runt och nypt mig i armen i två månader är det fantastiskt att kunna berätta och inse att det inte varit en dröm, sa han till HN då.

En rad artister sätter guldkant på årets sommar, till exempel Saga Ludvigsson (som även kommer till Allsång i Societetsparken den 26 juni), Maria Sur (även Pride Varberg den 29 juni) och Anis Don Demina (även A Day At The Park i Södra fästningshörnan den 6 juli).

Programledarna själva vill att programmet ska vara en trygg punkt, som alla barn vet kommer tillbaka varje sommar.

– Det är inte en självklarhet att barn har en trygghet i sin tillvaro och framför allt för dem finns vi alltid här. Vi är deras tv-kompisar i ur och skur, säger Alex Hermansson.

Artister i "Sommarlov" 2024

14/6: Arwin

21/6: Lia Larsson

28/6: Cazzi Opeia

5/6: Elecktra

12/7: Smash Into Pieces

19/7: Liamoo

26/7: Maria Sur

2/8: Saga Ludvigsson

9/8: Anis Don Demina

ANNONS