Abba efter Melodifestivalvinsten 1974. Arkivbild.
Abba efter Melodifestivalvinsten 1974. Arkivbild.

Abba har spelat in nya låtar: Härlig kemi

Abba har spelat in två nya låtar, de första på 35 år. Låtarna ska framföras av digitalt framställda "abbatarer".

ANNONS
|

Bandet ger beskedet om de nya låtarna i ett pressmeddelande:

"Beslutet att gå vidare med det spännande turnéprojektet med Abba-avatarer hade en oväntad konsekvens. Vi kände alla fyra att efter ungefär 35 år så skulle det vara roligt att sammanstråla igen och gå in i inspelningsstudion. Så det gjorde vi.

Och det var som om tiden hade stått stilla och vi bara hade varit borta på en kort semester. En extremt glädjerik upplevelse!"

Bandet skriver vidare om vad arbetet utmynnande i:

"Det resulterade i två nya låtar och en av dem, 'I still have faith in you', kommer att framföras av våra digitala jag i en tv-special producerad av NBC och BBC tänkt att sändas i december.

ANNONS

Vi må ha blivit gamla, men låten är ny. Och det känns bra."

"Sjungit med glädje"

Låtarna spelades in förra sommaren och Abbas manager Görel Hanser berättar för TT att den andra låten heter "Don't shut me down".

- De spelades in här på Skeppsholmen, i Rixmixningsverket. Det var samma härliga kemi. Det var som att tiden hade stått stilla, inga konstigheter alls. Alla gick in i rollerna, säger hon.

TT: Vad ska hända med den andra låten?

- Den ska också vara en del av det här digitala turnéprojektet och det är det som är anledningen till att de gick in i studion igen. De tycker det är roligt att tillföra något helt nytt till det här projektet. Det började med en låt och så hade Benny plötsligt två låtar och det blev två texter och tjejerna tyckte att de var jättebra, så de har sjungit med stor glädje.

ANNONS

"Våra huvuden har mätts"

Abba har tidigare aviserat att de ska återförenas – i digital form – i en stor global tv-show i vinter.

- Vi gör det för att det är så spännande och kul, sade Björn Ulvaeus till TT i förra veckan.

Tanken är att de fyra digitala kopiorna, "abbatarerna", ska framträda under showen med gruppens låtar.

- Våra huvuden har mätts på alla håll och kanter och av det skapar man ett bibliotek av ansiktsmuskler, har Björn Ulvaeus berättat.

Efter tv-showen ska "abbatarerna" åka på världsturné.

- Ja, det är tanken, att det ska komma något halvår, kanske tre kvarts år efter showen. Men då kommer vi att använda olika teknologier. Dels den vi utvecklar här, men i en livesituation kanske man också använder hologram någonstans och body-doubles, sade Björn Ulvaeus förra veckan.

ANNONS

Enligt Görel Hanser planerar Abba inte någon regelrätt comeback.

Kännare överraskade

Beskedet om att gruppen har spelat in nya låtar kom som en överraskning även för Abba-kännare.

- Jag hade hört något rykte om att det här kanske var på gång, men likväl är jag väldigt överraskad eftersom de har varit så väldigt tydliga med att det inte blir någon återförening, säger Carl Magnus Palm, som har skrivit flera böcker om Abba.

Han tror på förklaringen att det är "abbatarerna" som har fått Abba att ändra uppfattning. När de digitala kopiorna uppträder slipper de turnétrötta Abba-medlemmarna, som nu är i 70-årsåldern, själva stå på scen.

TT: Hur kommer låtarna att upplevas när de framförs av abbatarerna från 1979 samtidigt som rösterna är från 2017?

- Jag funderade själv på det. Men av det jag har hört av Frida och Agnetha på senare år så har de rösterna i behåll. De har inte sjungit sönder dem. Så jag tror att det kommer att låta rätt likt det de gjorde på slutet i Abba, det blir nog ingen jättestor skillnad.

ANNONS

TT: Så man kommer inte att bli besviken som Abba-fan?

- Den risken finns ju alltid. De förväntningar som det här skapar är omöjliga att leva upp till.

TT

Fakta: Abba

Gruppen bildades 1972 av Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad. Redan 1974 fick Abba sitt stora internationella genombrott med låten "Waterloo" som segrade i Eurovision Song Contest i Brighton. Under 1970-talet var gruppen en av världens mest framgångsrika med internationella hits som "Dancing Queen", "Money, money, money", "Chiquitita" och "The winner takes it all".

Ett dussintal album spelades in innan gruppen splittrades 1982.

Nästan alla låtar skrevs av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Fakta: NE

ANNONS