<strong id="strong-3fbf4a67c563067aac67fc24203fcec7">Lagspelare.</strong> Anna Bengtssons bakgrund som fotbollsspelare är en bra erfarenhet att ha med sig i det nya jobbet som vd för Coop Varberg.
Lagspelare. Anna Bengtssons bakgrund som fotbollsspelare är en bra erfarenhet att ha med sig i det nya jobbet som vd för Coop Varberg.

Möt Coops nya vd – lagspelaren från Väröbacka

Hon växte upp på en gård utanför Väröbacka. Fotbollsintresset tog henne till USA. I dag bor Anna Bengtsson med familjen i Apelviken, bara några hundra meter från sitt nya kontor.
– Jag vill ge tillbaka till det samhälle som gav mig så mycket under min egen uppväxt, säger Coop Varbergs nya vd Anna Bengtsson.

|

Idrotten har alltid spelat en central roll för Anna Bengtsson. Från hemmalaget Norvalla blev det allsvenska Öxabäck och vidare till universitetsstudier i USA. Erfarenheterna från fotbollen tar hon nu med sig in i sitt nya uppdrag som vd för Coop Varberg. Ett uppdrag hon ser som ett lagspel.

– Jag kan inte spela alla elva positioner i fotbollslaget, men jag kan lyssna på vad de andra spelarna behöver. Det är viktigt för mig i min roll som vd, säger Anna Bengtsson.

Efter studierna i USA fortsatte hon att utbilda sig inom ekonomi och logistik här i Sverige. Hon valde sedan att bosätta sig i Stockholm, men efter åtta år i huvudstaden ville hon hem till Varberg igen.

– Jag längtade efter västkusten och närheten till havet. Ville vara nära min familj och kände att jag ville ge mina barn en liknande uppväxt som jag fick. Jag har Varberg att tacka för så mycket, säger Anna Bengtsson.

<strong id="strong-ba89986539a42469fec82f7317e191b6">Stolt nyanställd.</strong> ”Vi kan vara stolta över var vi är idag och vi kommer att arbeta för att bli ännu bättre för Varberg”, säger Coops nya vd Anna Bengtsson.
Stolt nyanställd. ”Vi kan vara stolta över var vi är idag och vi kommer att arbeta för att bli ännu bättre för Varberg”, säger Coops nya vd Anna Bengtsson.

Drömjobbet

Varför det blev just hon som fick vd-uppdraget bland omkring 100 sökande tror Anna Bengtsson bland annat kan bero på att Coops värdegrund stämmer så bra överens med hennes egen. Hon är stolt över att det är medlemmarna som äger Coop tillsammans och inte minst över Coops viktiga sponsringsarbete när det gäller ungdomsidrott.

– Det är det som är Coops dna; att ge varje medlem och kund mer. Och nu har jag möjlighet att få vara med och bidra till att vår verksamhet kan ge ekonomisk nytta genom hållbara beslut, säger hon.

Anna Bengtsson pratar varmt om den fantastiska atmosfär hon känner när hon går in i en Coop-butik. Om personalen som ler och säger hej och som finns där för kunderna.

– Vi på Coop är modiga, ansvarstagande, välkomnande och inspirerande, och det ska vi fortsätta vara. Jag går hungrig in i det här jobbet och vill vara med och ta företaget in i framtiden. Och vi utvecklas från en bra position, säger Anna.

Grundlig research

Sedan i mars har hon gått bredvid Coop Varbergs tidigare vd Göran Borg. För Anna var det viktigt att gå igenom alla moment - från kassalinjen till bageriet. Så hon tog på sig de gröna Coop-kläderna, bjöd in sig själv till butikerna runt om i Varberg, och passade på att ställa frågor för att höra medarbetarnas åsikter om vad som fungerar och vad som kan förbättras.

– Jag ville få en bild av verkligheten och inte bara hamna på ett kontor. Det är viktigt för mig att förstå våra processer och vilka utmaningar som finns. Min roll är ju att ge rätt förutsättningar för personalen så att de kan utföra sitt jobb på bästa sätt, säger hon.

Tydligt personalfokus

Ledarskapet har hon med sig efter många år inom dagligvaruhandeln. Som vd för ett företag med drygt 200 anställda inser hon att hon inte kan lära sig varje enskild del. Tur då att hon kan fråga experterna inom varje område. För Anna Bengtsson har ett tydligt personalfokus:

– Jag litar på medarbetarnas kompetens och brinner genuint för personalfrågan och att hjälpa människor utvecklas, säger hon.