Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simon Kinberg har skrivit och producerat tre tidigare "X-men"-filmer. Nu regisserar han också – delvis för att Jennifer Lawrence sade att hon tänkte hoppa av om han inte åtog sig uppdraget. Arkivbild.

"X-men"-sagan går mot sitt slut

Simon Kinberg är X-men-mannen med stort X. Han har skrivit och producerat tre av de tidigare filmerna. Samma sak gäller nya ”X-men: Dark phoenix” – men nu har han också regisserat.

Regiuppdraget kändes som en naturlig utveckling, konstaterar Simon Kinberg.

- Dessutom sa Jennifer Lawrence till mig att hon tänkte hoppa av om inte jag regisserade, säger han till TT.

Som producent och/eller manusförfattare har Kinberg varit delaktig i filmer som ”Mr and Mrs Smith”, ”The Martian”, ”Mordet på Orientexpressen” och ”Deadpool”. Hans tidigare X-men-filmer är ”First class”, ”Days of future past” och ”Apocalypse”.

Får destruktiva krafter

I ”Dark phoenix” möter vi åter Sophie Hunter (just det, Sansa Stark i ”Game of thrones”) som Jean Grey. En olycka ger henne destruktiva krafter vilket ställer kompisarna i X-men-gänget inför ett svårt val: ska de försöka rädda henne eller ska de bekämpa henne?

- För mig handlar de här filmerna om outsiders, om personer som av någon anledning inte passar in, säger Simon Kinberg.

Det är ett tema som tilltalar honom.

- Jag var alltid en outsider i skolan och i familjen, jag passade inte in. Filmerna är en stark metafor för detta. Det är en fantasifamilj, den liknar andra men är samtidigt olik. Och jag har hittat min familj i filmskapandet. I den nya filmen splittras familjen, men samlas igen och blir starkare.

"Ett hoppfullt slut"

Det sägs att det här är den sista X-men-filmen, i alla fall i den här ”cykeln”.

- På sitt sätt är det en avslutning. Men det är ett hoppfullt slut, som pekar på att det finns en fortsättning. Det finns många historier att berätta om i X-men-universumet, och vem vet vad som kan hända nu när Disney har köpt Fox och därigenom rättigheterna även till X-men.

- Nu finns alla Marvelkaraktärer i samma bolag. Och själv har jag några mutant-filmer framför mig, inte om X-men, men de rör sig i samma universum.

Även många fans har svårt att hålla koll på detta universum – hur relaterar de olika filmerna till varandra, hur ska man placera dem tidsmässigt? Kinberg skrattar.

- Jag vet, det är komplicerat, inte minst efter ”Days of future past”, där vi både gick bakåt och framåt i tiden. Jag vet, jag har verkligen gått igenom det, men det skulle ta resten av den tid vi har till att gå igenom det.