Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mohombi och Wiktoria gick vidare direkt till final i Melodifestivalen.

Wiktoria och Mohombi skrällde sig till final

Översköljd av både regn och känslor tog sig Wiktoria till final i Melodifestivalen. Det gjorde även Grammyvinnaren Mohombi, som ser segern som ett steg närmare målet: att ta över Sverige. De förhandstippade favoriterna Anna Bergendahl och Nano får däremot tävla vidare i Andra chansen.

Den första finalplatsen knep Wiktoria, som med bidraget "Not with me" inte var någon förhandsfavorit. Däremot bjöd hon på en ambitiös scenshow där regn föll i strida strömmar över henne mitt under crescendot. Och det var mer än bara vatten som öste över sångerskan, berättar hon för TT.

- Det var en hel känslostorm som bara sköljde över mig. Är det någon gång mina känslor ska komma fram och jag ska använda dem till min fördel så är det nu. Jag känner mig stolt och så glad över att folk tyckte om det.

Målet att vinna

Mohombi har varit öppen med att Melodifestivalen är en tävling och att målet är att vinna. Och han har större ambitioner än så.

- Jag känner "Yes, vilken bra idé att jag gjorde det här". Det är ett uppdrag jag är på och jag är ett steg närmare att ta över Sverige, säger en segerrusig Mohombi efter finalen.

Han var med i tävlingen redan 2005 och 14 år senare återvänder han, bland annat med en Grammy i bagaget.

Med den rytmiska poplåten ”Hello” gjorde han ett stilrent nummer med enkla medel. I numret dansade han med en ritad figur, ett grepp som tycks vara inspirerat av Måns Zelmerlöws Eurovisionvinnare "Heroes" 2015.

Nano och Bergendahl

De två favoriterna Anna Bergendahl och Nano gick överraskande nog inte hela vägen till final, utan får delta i Andra chansen. Men Anna Bergendahl är inte besviken.

- Absolut inte, jag har tävlat i den här tävlingen en gång tidigare och jag sabbade Eurovision, men än så är jag vidare. Jag är så lycklig, säger hon.

Inte heller Nano verkar särskilt besviken över att få en chans till revansch.

- Jag var medveten om att det är tuff konkurrens, jag kom tillbaka och förväntningarna var höga. Jag kände ändå att jag levererade jättebra och det är viktigast av allt. Hade jag känt att jag hade gjort ett dåligt framförande hade jag skyllt på mig själv, säger han.

Glittrigt sångnummer

Den första delfinalen i Melodifestivalen inleddes med ett glittrigt sångnummer där de fyra programledarna Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer, Eric Saade och Marika Carlsson hyllade både varandra och programmet.

Första delfinalen har ansetts vara "veteranfinalen" och endast två av bidragen var nykomlingar i Melodifestivalssammanhang: High15 och Zeana och Anis Don Demina. Ingen av dem klarade sig dock vidare i tävlingen.

I år slog Melodifestivalen röstningsrekord med 7 158 323 röster, meddelar SVT.