Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Walton Goggins har mest gjort sig känd för sina skurkroller. Men i "Deep state 2" får han äntligen spela hjälte. Arkivbild.

Walton Goggins – från skurk till hjälte

Han har ofta fått spela skurk på film och i tv-serier – nu är Walton Goggins hjälten i serien ”Deep state 2” på Fox TV.

Den före detta CIA-tjänstemannen Nathan Miller i "Deep state 2" är lite av en drömroll för Walton Goggins.

- Han är en man som gjort karriär inom CIA, som trott att han tjänat sitt land, men som blivit moraliskt komprometterad. Han blir överväldigad av hur långt han har fallit. Jag har alltid velat spela en sådan här person, säger Walton Goggins.

Den som tycker sig känna igen Goggins har sett honom som bad guy i Quentin Tarantinos ”Django unchained” och ”The hateful eight” och som mannen Alicia Vikander slåss mot i ”Tomb raider”. Han har ofta fått spela mycket obehagliga rollfigurer.

- Måste jag tycka om dem? Bra fråga. Jag försöker att varken tycka om eller inte tycka om, jag försöker förstå. Om jag skulle projicera min egen moral på de personer jag spelar, då hade jag nog inte haft mycket till karriär, säger han.

Plundring och konspirationer

I den första omgången av ”Deep state” spelades huvudrollen av engelsmannen Mark Strong. När det började diskuteras om en säsong två var denne upptagen med andra projekt. Manusförfattaren Matthew Parkhill bestämde sig för att skriva en fortsättning, där man introducerade en ny huvudperson men lät en del av personerna från den första säsongen återkomma. Handlingen utspelas nu i Afrika, och ägnas både åt plundringen av kontinentens naturtillgångar och åt konspirationer i USA.

- Det är verkligen en trovärdig serie. Det hände saker i USA i vintras där vi kunde säga ”men i princip just det där filmade vi för fem månader sedan”.

När han fick erbjudandet om rollen hade han inte sett den första säsongen, han hade bara sett reklam för den och sagt till sin fru ”det vore kul att vara med i något sånt där”.

Har besökt Sverige

Att det inte längre finns några vattentäta skott mellan tv och film är något av det bästa som hänt hans karriär.

- Jag kan gå fram och tillbaka, dit där jobben finns. Om det här hade varit en film med en budget på 100 miljoner dollar, så finns det åtminstone 10–15 killar, till exempel Alexander Skarsgård, som hade stått på listan före mig. Kabel-tv har verkligen gjort att det finns möjlighet att få vara med i bra sammanhang.

Goggins har besökt Sverige åtskilliga gånger, och ett par av hans bästa vänner i Los Angeles är den svenske filmaren Björne Larsson och dennes hustru Lisa. Deras hem har under åren blivit stället där Hollywood-svenskar träffas.

- Det var där jag träffade Alicia första gången, innan hon slog igenom, säger Walton Goggins.