Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vivian hyllar Ella 100 år

Kommande konsert i Varbergs teater.

"Ella lives" – det är Vivian Buczek hyllningskiva, som är grunden för varbergskonserten. …

– Ella Fitzgerald betyder väldigt mycket för mig, säger hon.

Vivian minns hur hon "smällde av" när hon hörde liveskivan "Ella in Berlin" som ung.

– Jag kände att hon behärskade allt, jazz, pop, rock, blues och mäktiga ballader. Hon kunde sjunga snabbt, men ändå vilsamt, och kunde imitera instrument i sin scatsång. Mest imponerade hennes sväng och behandling av rytmen.

Just scatsången är ju något du har omfamnat, men många andra jazzsångerskor inte vågar sig på.

– Jag vill inte bara sjunga en text och sedan vara tyst i tio minuter. Ella verkade alltid vara en del av bandet och så känner jag också. 

Jazzig bakgrund

Båda Vivians föräldrar var musiker, pappa Bruno jazztrombonist och mamma Kristina vibrafonist/pianist, och flyttade från Polen till Skåne via Danmark 1969/1970. Huset var fyllt av musik och musiker, så det låg nära till hands att Vivian utbildade sig på musikhögskolans lärarlinje innan hon blev upptäckt av Claes Crona.

Hyllningsskivan till Ella hade aldrig kommit till om hon inte hade träffat Martin Sjöstedt, som var basist på en kyrkoturné med just Claes Crona 2013.

– Före konserterna spelade han lite piano och vi lekte med några låtar. Jag visste inte att han var så bra. Senare satte vi ihop en trio och spelade in skivan "Curiosity".

Skivinspelning

Nästa projekt blev "Ella lives", med Sjöstedts arrangemang – som en "James Bond"-blinkning i slutet av "You'd be so nice to come home to". I bandet hörs även basisten Niklas Fernqvist och trummisen Johan Löfcrantz Ramsay (som kan ses i tv i "Moraeus med mera").

– De gör att det blir mycket dramatik och händer mycket i låtarna. Det passar mig som är ganska extrovert på scen. Sedan har vi det även trevligt socialt, säger Vivian.

Bland hennes andra jazzförebilder finns Carmen McRae, Anita O'Day, Sarah Vaughan, Ernestine Anderson och Tony Bennett. Ett stort intresse för brasiliansk musik finns också, eftersom den är rytmiskt utmanande.

Fler konserter

Flera musiker på skivan "Ella lives" hörs i andra band som kommer till Varberg, exempelvis vibrafonisten Mattias Ståhl. Han inleder säsongen med triokompisarna Joe Williamsson (bas) och Christopher Cantillo (trummor) i Teater Hallands foajé den 30 januari.

Till samma lokal kommer tenoristen Fredrik Lindborg, inspirerad av Sonny Rollins både som solist och i att spela på trio utan ackordsinstrument. I LSD ingår nämligen trummisen Daniel Fredriksson och Martin Sjöstedt – som basist.

När de välkända tradjazzarna i Second Line Jazzband återvänder den 14 mars har Varbergs teater renoverats klart och den kan i april även användas av Magnus Lindgren och Vivian Buczek.

Saxofonisten Lindgren hör även till landets skickligaste klarinettister, jazzflöjtister och arrangörer. Han hörs ihop med Henrik Janson (gitarr), Daniel Karlsson (Fender rhodes), Lars ”Larry D” Danielsson (bas) och Per Lindvall (trummor).