Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryan Gosling tillsammans med regissören Denis Villeneuve inför premiären på "Blade runner 2049". Arkivbild.

Villeneuve: "En börda att göra Blade runner"

För 35 år sedan kom ”Blade runner”, en av alla tiders mest stilbildande och inflytelserika science fiction-filmer. Nu är uppföljaren, "Blade runner 2049” här. Men för regissören Denis Villeneuve var det inget lätt beslut att tacka ja till jobbet.

- Det kom inget spontant ja från mig. Det var en börda, samtidigt som jag kände att jag ville göra det, säger han till TT.

I den första ”Blade runner”-filmen, regisserad av Ridley Scott gjorde Harrison Ford entré som Rick Deckard. Denne var en blade runner, en person som har till uppgift att hitta förrymda replikanter, det vill säga konstgjorda människor, och eliminera dessa. I filmen dödades den man som hade skapat replikanterna och i slutscenen försvann Deckard med en kvinnlig replikant som han blivit förälskad i.

Hemligheten hotar samhället

I "Blade runner 2049" har det gått 30 år, Rick Deckard har varit försvunnen lika länge. En ny blade runner, spelad av Ryan Gosling, upptäcker en hemlighet som hotar hela samhället. Han måste hitta Deckard.

Villeneuve, som efter ”Nawals hemlighet”, ”Prisoners”, ”Sicario” och ”Arrival” räknas som en av världens hetaste regissörer, säger att det som till sist fick honom att tacka ja var manuset.

- Det var ett så starkt manus, det var något jag kände att jag kunde tro på. Men det var inte lätt. Det hade varit lättare att tacka nej.

Ville ha Scotts stöd

Han ville också vara säker på att han hade Ridley Scotts fulla stöd – samtidigt som han inte ville gå in i processen med känslan av att denne "hela tiden hängde över axeln" på honom.

- Vi träffades och han var otroligt vänlig och sade att jag kunde kontakta honom när jag ville, om jag behövde det. Han gav mig den frihet jag behövde, jag kände att jag inte kunde ha gjort det om han hela tiden hade hållit koll på mig.

TT: Hur ser framtiden ut år 2049?

- Ekosystemet har kollapsat, svarar Denis Villeneuve och fortsätter:

- Livet är mycket hårdare. Jag har försökt bygga vidare på det som skildrades i den första filmen. Vi visar andra aspekter av framtidens Los Angeles. Vi följer estetiken från den första filmen, men den klimatförändring som har inträffat i storyn har givetvis förändrat mycket.

Stort att möta Ford

Harrison Ford var med i projektet från början, och såg verkligen fram mot det, berättar Villeneuve som var en smula tagen när han första gången skulle träffa skådespelaren.

- Jag växte upp med ”Star wars” och Indiana Jones, så när jag första gången skulle träffa honom och kom hem till honom och hörde honom säga ”kom in”… var det stort.

Ryan Gosling såg ”Blade runner” första gången när han var 14 år gammal.

- Då hade den redan funnits ute i sådär tio år, och jag visste hur inflytelserik den var. Det var första gången som jag såg en film där man inte fick veta hur det slutade, och det där förföljde mig på något sätt, säger han och fortsätter:

- Det ställdes frågor, det kom inga svar. Och det speciella med den har ju bara blivit mer och mer märkbart allt eftersom tiden har gått. Att jobba med en sci fi-film gör att man kan måla upp en bild av en fasansfull framtid och på det sättet hoppas att vi inte kommer att hamna där.