Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dans och musik varvas med sportiga evenemang på årets Dansbandsvecka i Malung. Pressbild.

Vikingarna, OS-mästare och 50 000 danssugna

På söndag samlas dansälskande nordbor över landsgränserna då Dansbandsveckan i Malung drar igång.

I veckan väntas runt 50 000 danssugna samlas i Malung för att svänga loss i bugg, foxtrot, swing, lindyhop och gammeldans. Dansbandsveckan bjuder i år på 82 bandbokningar som bland annat kryddats med en exklusiv spelning av årets dragplåster:

- Vikingarna gör sin enda spelning i Sverige i år, och det tycker vi är fantastiskt roligt, säger Lars Bälter, marknadsansvarig på Dansbandsveckan i Malung.

Men Nordens största dansbandsfest bjuder inte bara på kramgoa låtar. Enligt tradition prisas även årets bästa insatser inom dandbandsmusiken på Guldklavengalan nu på söndag, som i år arrangeras för nittonde gången. Bland annat gör banden Expanders, Martinez och Streaplers upp om den åtråvärda titeln årets dansband.

Sportiga inslag

Rent dansmässigt satsar arrangörerna på säkra kort i form av sex pulserande dansbanor i dagarna sju. Men när det kommer till andra programpunkter tar årets Dansbandsvecka ut svängarna.

- Vi vill fira att vi har en olympisk mästarinna från trakten, Stina Nilsson, och samtidigt göra något spektakulärt för våra besökare genom att återuppväcka en skidtävling som vi tidigare hade här i Malung på midsommarafton, berättar Lars Bälter och tillägger att de sparat snö hela våren till en 300 meter lång snöbana.

Tre varv runt snöbanan ska professionella skidåkare från världens alla hörn ta sig på snabbast tid den 19 juli. Samma dag äger även ett annat sportevenemang rum, nämligen en simtävling i Västerdalälven.

- Det är bara att lägga sig i älven och guppa medströms i 500 meter, skämtar Lars Bälter om upplägget.

Midnattskonsert

Dansbandsveckan i Malung avslutas med två maxade konsertkvällar. På fredag är temat rockabilly och på lördag country. Avrundar hela arrangemanget gör amerikanska stjärnskottet Doug Seegers, känd från bland annat "Jills veranda", med en midnattskonsert.

TT: Vad är det som lockar så många besökare till Dansbandsveckan?

- Det händer så mycket roligt under veckan, med besökare från alla nordiska länder. Jag hoppas att alla gäster som kommer hit får uppleva den enorma stämningen och stora sociala gemenskapen, säger Lars Bälter och tillägger:

- Och att de åker hem med ont i fötterna, från att dansat så mycket, och ett leende på läpparna.

Dansbandsveckan i Malung pågår 15–21 juli.