Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Varbergaren dj:ar för fans över hela världen

Tusentals människor vallfärdar till hans spelningar i USA och Europa där hans tunga electro- och housemusik får dansgolven att vibrera. Själv drömmer Martin Stääf om att göra en Sverigeturné och basta i Kallbadhuset i Varberg.

”Jag vill ta med publiken på en resa”, säger Martin Stääf, som ursprungligen är från Varberg och numera gör världssuccé som DJ och musikskapare med artistnamnet Liquid Stranger.

Han bodde i Varberg tills han var 17, snart ska han fylla 39 och bor sedan åtta år tillbaka i Arizona, USA. Men trots ett stort musikintresse redan i unga år var det inte det som fick honom att lämna Sverige.

– Jag flyttade till Arizona 2009 för att studera karate och jiu jitsu. Under de första åren tränade jag i stort sett varje dag. Efter ett tag började jag instruera klasser och ett par år senare drev jag skolan för min mentor, berättar han.

Martin var egentligen inte intresserad av musiken som en karriärväg men på fritiden gjorde han ändå en massa musik och han gav även ut några album på ett litet kanadensiskt skivbolag. När hans musik blev allt mer populär började han få förfrågningar om att spela på klubbar och festivaler runt om i världen och för tre år sedan beslöt han sig för att ta musiken på allvar.

Numera driver han musikportalen Wakaan och turnerar under artistnamnet Liquid Stranger. Människor vallfärdar till hans spelningar där den tunga electro- och housemusiken får dansgolven att vibrera.

– En stor del av vad jag skapar är musik för konserter och festivaler där jag spelar intensiv, basig dansmusik. Där handlar det också om att vara ett med publiken, bygga upp en intressant upplevelse och ta med lyssnarna på en resa, berättar han.

Martin började spela piano redan när han var två år och han fick sin första synthesizer av föräldrarna när han var åtta.

– Jag var fascinerad av att kunna skapa mina egna ljud och producera musik som aldrig hade hörts förut.

Under årens lopp har han samlat på sig ”en arsenal” av trummaskiner, samplers och andra maskiner. Men teknologin har gått framåt och datorn är idag den centrala enheten i hans studio. Han beskriver det som att vara ”ett helt band och inspelningsstudio på samma gång” och säger att det är en balansgång mellan att kunna skapa melodier och rytmer, men också att designa ljud och mixa musiken till en färdig produkt.

– Att vara kreativ och skapa fungerar som en effektiv ventil för känslolivet. Ibland gör jag glad musik, andra dagar sorglig beroende på hur jag mår.

Medan den tekniska sidan av musikproduktion tar åratal att lära sig är den skapande processen mer känslomässig där det handlar om att ”tysta egot och låta känslorna flöda”. Martins skapande tar sig ofta dramatiska uttryck.

– Inspiration är lite som en vild drake som dyker upp när jag minst anar det. Jag får kasta mig upp på ryggen och bara hålla i. Det är en kraft som inte låter sig kontrolleras eller tämjas.

Vad är aktuellt för dig nu och hur ser framtiden ut?

– Jag har lyckats bygga en stor fanskara under de senaste åren och är nu i en position där jag kan hjälpa andra. Jag och mitt team jobbar med ett antal artister och gör allt vi kan för att de ska nå en större publik med sin konst.

Kvar i Varberg finns stora delar av Martins familj och vänner. För honom är Varberg fortfarande en speciell plats dit han gärna återvänder så ofta han kan.

– Jag brukar göra en Europaturné varje år och ta tillfället i akt att besöka familj och vänner. Jag har dock inte spelat i Sverige på länge. Det vore kul att göra en Sverigeturné någon gång.

Har du några favoritställen i Varberg?

– Det har inte ändrats alltför mycket sedan jag växte upp och har fortfarande kvar sin småstadscharm. Fästningen brukade vara en av mina favoritplatser och Kallbadhuset har den bästa bastun.