Vad händer med revyn?

Revyvännerna väntar nervöst. Blir det någon föreställning i Falkenberg och i vilken form i så fall? Revymakarna själva undrar också. Men de är i startblocken och skrivandet är igång i väntan på myndighetsbesked.

ANNONS
|

Det såldes över 30 000 biljetter i fjol men blev ett abrupt slut när restriktionerna om högst 50 personer i publiken kom. Man tvingades ställa in de 15 sista föreställningarna.

– Sista veckan var väldigt märklig. Långsamt började det glesas ut i publiken. Det var en konstig stämning i salongen och tillvaron. De sista två föreställningar var det kanske halvfullt och man såg att folk började sitta med tröjor upp för munnen. Det var inte avslappnat, konstaterar Andreas Sköld.

Rekordtidig start

Han gick in som delägare inför förra säsongen (de övriga tre är Magnus Wernersson, Bertil Schough och Håkan Runevad).

– Lite paradoxalt började vi rekordtidigt i år, redan i maj. Då var vi rätt säkra på att det skulle bli en revy och gick ut med det före sommaren. Revyn visades på tv och vi har nästan 6000 biljetter reserverade. Men sedan blev det mer osäkert och vi har satt revyn på vänt även om vi fortsatt med skrivandet av revyn, förklarar Magnus Wernersson.

ANNONS

Hur mycket förlorade ni på de inställda föreställningarna i år?

– Vi tappade lite drygt tre miljoner. Men har fått igen ungefär hälften i stöd från Kulturrådet, säger Magnus.

Väntar på besked

Det man väntar på nu är myndigheternas besked om nya förhållningsregler den 1 oktober. Om det tillåts upp till 500 personer hjälper det inte revyn eftersom enmetersregeln förväntas bli kvar.

– Vi har räknat på att vi behöver ha 300 betalande för att det precis ska gå ihop. Men då krävs det att det är fullsatt på varje föreställning och blir ingen vinst alls, förklarar Magnus.

– Vi har vridit och vänt på väldigt många scenarior och stenar för att hitta andra format eller ställen att spela på. Men inte hittat någon lösning där ännu, säger Andreas.

Mycket att tänka på

Han påpekar att man inte bara har publikkapaciteten att förhålla sig till:

– Sedan har vi de allmänna restriktionerna om avstånd eller om du känner dig sjuk och inte ska gå till jobbet. Det är svårt att göra en föreställning där man inte är nära varandra på en teater med trånga utrymmen. Vi spelar under en period när det är mycket förkylningar och alla är lite sjuka någon gång. Men man spelar ju ändå i normala fall.

ANNONS

Är inte tv ett alternativ när ni har så bra tittarsiffror (800 000 i somras)?

– Grejen är att tv inte betalar så mycket. Deras betalning är egentligen att man får synas där. Det är inte lönt att spela in för hundra personer i salongen. Men de eventuellt är intresserade av att göra en best of Falkenbergsrevyn efter sommarens fina siffror, säger Magnus.

Kan man summera det här med att det ser rätt mörkt ut för en vanlig Falkenbergsrevy den kommande säsongen?

– Vi vill köra och avvaktar besked från myndigheten men förhåller oss realistiskt till verkligheten, säger Andreas.

– Vi som driver revyn är inte förtjusta i ordet pessimist. Men det ser inte så ljust ut. Håller de på enmetersregeln är det kört, menar Magnus.

LÄS MER: Falkenbergsrevyn ställer in allt i år

LÄS MER: Falkenbergsrevyn ställer in alla föreställningar

LÄS MER: Historisk gräns passerad för Falkenbergsrevyn

ANNONS