Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Banks säger att han i dag försöker vara den förebilden han själv inte hade när han växte upp. "Som mörkhyad och med min bakgrund var det svårt att hitta någon som representerade det jag stod för. Och representation är jätteviktigt", säger han. Pressbild.

Vännens död blev en väckarklocka för Banks

Jacob Banks försökte fly från musiken. Men när hans nära vän miste livet insåg han att det var dags att ta steget upp på scenen.

Jacob Banks började sin karriär för fem år sedan. Då var han 21 år, studerade till civilingenjör i Birmingham, och hade knappt någon musikalisk erfarenhet alls.

- Jag försökte fly från musiken på något konstigt sätt. Jag kände den inom mig, men jag vågade aldrig ta tag i den, säger han.

Hade ingen förebild

Den skrämmande känslan handlade främst om representation, eller snarare bristen på den. Utan förebild eller någon som visade att ”om jag klarar det – kan du också” var det svårt att göra verklighet av drömmen.

- Representation är jätteviktigt. Vi behöver någon att se upp till som ser ut som vi gör, pratar som vi gör eller kommer från samma bakgrund som vi gör, för att få självförtroende nog att ta tag i saker.

Men plötsligt hände något som fick Banks att ta steget upp på den där "open mic"-scenen hemma i Birmingham i alla fall – hans nära vän, som ofta uppmuntrade honom till att faktiskt satsa på musiken, miste livet.

- Han var den bästa människan jag någonsin känt och när han dog insåg jag att jag måste ge musiken en chans. Det var jag skyldig både honom och mig själv.

"Unknown" om kommunikation

Drygt fem år senare har Banks turnerat med världsstjärnor som Sam Smith och Alicia Keys. De egna hitlåtarna "Unknown” och "Chainsmoking" drar publik till utsålda spelningar runt om både Europa och USA.

- "Unknown" är en av mina favoritlåtar. Den handlar om kommunikation, speciellt manlig kommunikation. Att säga hur man verkligen känner. Vi försöker ofta låtsas att allt är okej, fastän det inte är det.

Banks berättar att han själv haft svårt för att uttrycka sina känslor. Men precis som i "Unknown" handlar det inte om personlighetsdrag utan om kulturella och sociala förväntningar på män i allmänhet.

- Kvinnor är ljusår före oss när det kommer till det här. De har fått lära sig att kommunicera på ett visst sätt och ber oss ofta att vara bättre, bli bättre, men vi förstår inte hur vi ska kunna bli det. Det är det som ”Unknown” handlar om: att förbättras och försöka balansera gamla förväntningar med nya.

Sjunger med Seinabo Sey

Den senaste singeln ”Remember” framför han tillsammans med svenska Seinabo Sey. Banks berättar att han varit ett fan av sångerskan under flera års tid, stått längst fram på hennes konserter och följt hennes karriär med beundran. När hon en dag skickade ett direktmeddelande på Instagram och frågade om de skulle jobba ihop, var svaret självklart.

- ”Fuck yes”, skrev jag först bara, säger Banks och skrattar.

- Men det var underbart att jobba tillsammans. Det är sällan man hittar ett samarbete som verkligen betyder något på det sättet.

Men om Seinabo Sey kommer att gästa Banks under torsdagens spelning i Stockholm, vill han inte avslöja.

- Det kan hända, ni får vänta och se.

Albumet ”Villages” släpps senare i år. På torsdag spelar Banks på Debaser Strand i Stockholm.