Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mohammed Saleh överlevde attacken mot Utøya. Nu berättat han om traumat i "Rekonstruktion Utøya", regisserad av Carl Javér.

Utøya-överlevaren om filmen: "En lättnad"

Två filmer om Utøya har släppts på kort tid – nu kommer en tredje. Men i Carl Javérs version är den klippiga norska ön är utbytt mot en mörk studio, med vit tejp och överlevarnas minnen som främsta berättarredskap.

2011 tog terroristen Anders Behring Breivik livet av 69 människor på ön Utøya under ett ungdomsläger för Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). Samma dag placerade han en bomb vid det norska regeringskvarteret som dödade åtta personer.

I år kommer filmatiseringarna om attacken som skakade Norge och världen på löpande band. Först ut var Erik Poppes "Utøya 22 Juli", därefter Paul Greengrass Netflixproducerade "22 July".

Tiden var rätt

Nu har den tredje, "Rekonstruktion Utøya", premiär. Men varför kommer alla just nu?

- Det kan vara att det är ett slags punkt, att det har gått tillräckligt lång tid för att våga skildra det på film. När det gäller "Rekonstruktion Utøya" skulle jag säga att det behövde gå en viss tid för överlevarna att bearbeta och förstå vad de har varit med om, men det fick inte gå så pass lång tid att minnena började blekna, säger den svenske regissören Carl Javér.

Dokumentären följer fyra överlevare som själva får markera en svart studio med tejp för att visa hur de lyckades undkomma massmördaren. Till sin hjälp har de flera unga skådespelare.

- Det var någon annan som totalt tog kontrollen över deras liv och död. När vi spelade in gjorde vi motsatt, vi skapade en demokratisk process, en känsla av att vi gör någonting tillsammans, säger Carl Javér.

En av de som medverkar i filmen är Mohamed Saleh. 2011 befann han sig på AUF:s sommarläger på ön, men det var snarare fotbollen än politiken som lockade.

Återkommande tanke

Före inspelningen har han gått igenom sin berättelse med psykolog, vänner, familj, och oräkneliga gånger i sitt huvud. En tanke han ofta återkommer till är att han borde ha gjort någonting för att förhindra Anders Behring Breiviks framfart.

- Den tanken har återkommit hela tiden, hur många liv som hade kunnat besparas. Vad hade jag kunnat göra för att stoppa det? Men till slut inser jag att jag inte hade kunnat göra någonting, för när de skedde trodde vi att det var fler än en som angrep oss, berättar han.

För honom blev filminspelningen som ytterligare en terapi, och ett sätt att sprida vittnesmålet vidare.

- Jag har berättat det nu och det finns ett ställe där folk kan gå och se det. För mig känns det som en lättnad, säger Mohamed Saleh.

TT: Hur upplever du de andra filmerna?

- För mig blir det mer actionfilm, det blir mer teater om man kan säga så. Det är flera detaljer som inte är med. Jag har egentligen inte någon åsikt om det ska vara si eller så, men det som är viktigt från min sida är att jag har varit med i en dokumentär och inte en actionfilm, säger Mohamed Saleh.

"Rekonstruktion Utøya" har biopremiär den 19 oktober.