Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Michael Nyqvist 2009 i samband med biopremiären av "Flickan som lekte med elden", den andra delen av Stieg Larsson-trilogin om Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist.

Uppväxten som adoptivbarn satte spår

Michael Nyqvist var folkkär och verkade både på teaterscenen och inom film. Skådespelaren talade ofta om hur hans barndom som adopterad påverkat hans liv.

- Det präglar vartenda steg jag tar varje dag, på gott och ont. På något vis kan jag känna mig som en andra sortering – någon ville inte ha mig från början. Sådant sätter sig, sade Michael Nyqvist till TT i en intervju inför 55-årsdagen.

Han föddes den 8 november 1960, och adopterades vid ett års ålder av familjen Nyqvist. Han har många gånger berättat om hur osäkerhet och bekräftelsetörst kom från uppväxten som adoptivbarn.

- Å andra sidan vet jag att det alltid finns ett alternativ, en slags adoptivfamilj; om jag hamnar i en dålig miljö behöver jag inte stå ut. Det har gett mig frihet och gjort att jag sökt mig till olika platser i mitt arbete, sade han till TT.

Genombrott som Blomqvist

Pappan i adoptivfamiljen var advokat. Som liten följde Michael Nyqvist med honom till rättssalar och drömde om att bli advokat. Men det blev skådespelaryrket, och en utbildning vid Teaterhögskolan i Malmö. I den danska filmen "Du försvinner" (2017), en av Nyqvist sista roller, får han ändå nosa på det juridiska när han spelar försvarsadvokaten Bernard.

För den breda publiken i Sverige blev Nyqvist känd med filmen "Grabben i graven bredvid", 2002, där han spelar bonden Benny. För rollen fick han en guldbagge för bästa manliga huvudroll. Han var senare med i Kay Pollacks publiksuccé "Så som i himmelen".

Han fick sitt stora internationella genombrott efter rollen som journalisten Mikael Blomkvist i Millenniumfilmerna, mot Noomi Rapace som Lisbeth Salander. I Hollywood har han bland annat spelat skurk i "Mission: impossible – ghost protocol" (2011) och rysk maffiaboss i ”John Wick” (2014).

I januari fick Nyqvist sin andra guldbagge, bästa manliga biroll, för sin roll som chefredaktör Markel i Pernilla Augusts "Den allvarsamma leken". Han talade varmt om samspelet med huvudrollsinnehavaren Sverrir Gudnason i filmen.

- Ofta när det handlar om klassiker förväntas man gå klassiskt och prata konstigt. Det är inte min grej. Men när jag spelade framför allt mot Sverrir så hittade vi en fader-son-relation som är komplicerad och bara känns och inte är uttalad, sade Nyqvist till TT i januari.

Två böcker

I höstas planerade han att flytta till Los Angeles, USA, i två år för att spela i den amerikanska tv-serien "Counterpart". I december kom beskedet att Nyqvist hoppar av inspelningen.

Nyqvist ingick i Dramatens fasta ensemble och har bland annat medverkat i Lars Noréns uppsättningar ”Personkrets 3:1” och "Skuggpojkarna". Han har själv sagt att "Personkrets 3:1" blev hans genombrott som skådespelare.

Han var även författare och har gett ut två självbiografiska böcker: "När barnet lagt sig", om adoptionen, och "Dansa för oss", om skådespeleriet.

Michael Nyqvist blev 56 år gammal.