Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den så kallade kulturprofilen anländer Stockholms tingsrätt under onsdagen.

Upprörd stämning på kulturprofilens rättegång

Sju vittnen hördes under den näst sista rättegångsdagen mot den så kallade kulturprofilen. Hans advokat Björn Hurtig beskriver stämningen som stundtals upprörd. Advokaten har nu bestämt sig för vad han kommer att rikta in sig på när allt avslutas på måndag.

Alla vittnen som var tänkta att höras under torsdagen fick ge sin version av händelsen. Den så kallade kulturprofilen, som har kopplingar till Svenska Akademien, anklagas för att ha våldtagit en kvinna vid två tillfällen 2011. Stämningen på rättegången, som var stängd för allmänheten, beskrivs som stundtals upprörd.

Bland dem som hördes fanns personer som befunnit sig utanför rummet där misstänkta våldtäkter ska ha begåtts. En annan var den psykiatriker som kvinnan berättade om händelsen för. Till stöd finns också en journalanteckning.

- Jag tycker att vittnena stödjer målsägandens berättelse om att hon har varit utsatt för två fall av våldtäkter, sade den utsatta kvinnans biträde Elisabeth Massi Fritz i går.

"Det har gått bra"

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig säger efter att den andra dagen av tre avslutats att han är nöjd.

- Jag tycker att det har gått bra, vi har fått ut det vi har trott oss kunna få ut av den här dagen. Så vi ser med tillförsikt fram emot slutdelen av den här rättegången.

Vad kulturprofilen påstår har hänt i det där stängda rummet vill Hurtig fortfarande inte gå in på. Vittnena har inte själva sett de misstänkta brotten begås, men kvinnan har anförtrott sig åt dem efter händelserna.

Kulturprofilen vägrade återigen att svara på journalisternas frågor när han lämnade Stockholms tingsrätt. Han gick tyst förbi med blicken rakt fram. Björn Hurtig menar att det "framkommit en bild" som han tänker berätta om i slutpläderingen på måndag.

- Jag tycker att det på en punkt har blivit en samstämmig bild och den kan jag tyvärr inte berätta för dig vad den är. I övrigt tycker jag att det spretar.

"Har ingen kommentar"

Redan nu vet han dock en av de punkter i målet som kan kommer att rikta in sig på.

- Det är tiden, såklart. Det tar lång tid tills det här anmäls, det går sju år ungefär.

Att de misstänkta våldtäkterna begicks så pass långt tillbaka i tiden försvårar åklagarens arbete, något även målsägarbiträdet tillstår. Varken åklagaren Christina Voigt eller Elisabeth Massi Fritz ville säga något om rättegången på torsdagen.