Att skriva texten till en bilderbok var ungefär som att skriva en poplåt för Uje Brandelius.
Att skriva texten till en bilderbok var ungefär som att skriva en poplåt för Uje Brandelius.

Uje Brandelius gör politisk barnbokspoesi

När Uje Brandelius skrev berättelsen till sin och Clara Dackenbergs bilderboksdebut skulle det handla om känslor och poesi. Punkt. Men precis som när han skrev låttexterna till Doktor Kosmos nya skiva trängde sig samhället på.

ANNONS
|

Flickan i Uje Brandelius och illustratören Clara Dackebergs nya bok bor i ett höghusområde med sin mamma som är städerska. När mamman städar hemma hos Harald Henriksson följer flickan med.

De leker och har roligt, men när Haralds mamma erbjuder dem mat är flickan solidarisk med sin egen mor. De äter medhavda smörgåsar i ett annat rum.

"Hemma hos Harald Henriksson" presenteras av förlaget som den första bilderboken om rut-avdraget, även om den ekonomiska transaktionen inte finns med i berättelsen.

- Det här är väl ett sätt att fånga vår samtid. Det är ett sätt att beskriva att det i Sverige i dag finns människor som är så rika att de kan anställa andra för att städa deras hem, ingen reflekterar över det, det är liksom där, säger Uje Brandelius.

ANNONS

TT: Samtidigt är det inte en bok som säger rakt ut att städningen är fel?

- Om proggen har lärt oss något är det väl att pekpinnar åldras dåligt, men jag tror det är svårt att tolka boken som något annat än att vi bör fundera över våra mellanmänskliga relationer.

- Boken handlar ju framför allt om flickan och Harald, de är ju på ett sätt naivt klassblinda, samtidigt som den vuxne kanske tänker att de inte har någon framtid tillsammans egentligen. De brutala mekanismer, sociala, ekonomiska och kulturella, som sliter isär människor kommer att verka i framtiden.

Revolutionary chic

Harald Henrikssons hus är stort och fint, med progg- och punkaffischer på väggarna. Men "revolutionary chic" är inte detsamma som solidaritet, framhåller Uje Brandelius. Hans föresatser om att den här gången strunta i samhällsstrukturerna kom snart på skam.

ANNONS

- Politiken och de sociala orättvisorna är min country, det är det som får mig att gråta, det är ett ackord som jag slår an för att få kontakt med mina känslor, jag tror att det är så enkelt och banalt. Kalla det socialporr om du vill, men det är där det finns känslor för mig.

Att författa bilderbokstexten var ungefär som att skriva en poplåt, tycker han, men med Clara Dackenbergs konstnärliga bilder som magisk förhöjning i stället för trummor och gitarrer.

Som medlem i Doktor Kosmos är han en driven textförfattare inom svensk popvänster. I soloprojektet "Spring Uje spring" inkluderade han familjevardagen på ett nytt sätt. Album- och föreställningstiteln brändes ännu mer när han fick diagnosen Parkinsons sjukdom.

- Jag mår okej. Som alla som har den här sjukdomen blir jag långsamt sämre, men jag blir mycket långsamt mycket litet sämre, säger han nu.

ANNONS

Nytt album färdigt

Om bara ett par veckor släpper Doktor Kosmos en ny singel, "Hålla din hand" och i augusti kommer bandets nya fullängdsalbum, det första på tio år. Uje Brandelius har skrivit alla texter.

- Det är ett gäng låtar som handlar om saker omkring oss, och det saknas inte saker att sjunga om i vår tid. Det känns som slagläge för Doktor Kosmos.

TT

Fakta: Uje Brandelius

Född: 1971, uppvuxen i Gävle.

Bor. I Bredäng utanför Stockholm.

Familj: Sambo och tre barn.

Sysselsättning: Medlem i Doktor Kosmos, soloartist och nu även bilderboksförfattare.

Två barnboksfavoriter: "Town by the sea" av Joanne Schwartz och Sidney Smith samt "Tre bilar och en död katt" av Gry Moursund.

Läser just nu: "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru.

Lyssnar på: "Jag försöker lyssna på ny svensk pop så gott jag hinner med."

ANNONS