Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Peja" i Långås letar kärlek i "Bonde söker fru"

Vem anmälde egentligen "Peja" till "Bonde söker fru"? Han kom med i alla fall, den 63-årige mjölkbonden Pär Eric Nilsson i Långås. Snart är det dags för första avsnittet i TV 4.

Sedan 1519 har Björnås gård gått i arv i samma släkt och nu är det ett mellanbarn ur den 14:e generationen efter Niels Jensen som är lantbrukare där med omkring 200 mjölkkor och lika många yngre nötdjur.

– Jag vet inte vem som anmälde mig till "Bonde söker fru" men jag tar chansen att hitta en livskamrat, även om det inte är så lätt, säger Pär Eric Nilsson, eller "Peja" som han har kallats som barnsben.

Söker tjej med glimten i ögat

Den 63-årige mjölkbonden med den blonda kalufsen beskriver sig själv som romantisk, snäll och ödmjuk och säger att han söker en glad kvinna med glimten i ögat.

– Jag försöker göra gott för mina medmänniskor och söker någon likasinnad, som gillar närkontakt. Jag letar inte efter en mjölkerska som ska gå här och skrapa gödsel. Sådant gör jag själv. Men det är ju bra om hon har ett intresse för det jag gör.

Hur tror du att dejtandet påverkas av ditt yrke?

– Jag bor ju på mitt jobb och det är en livsstil där jag inte är ledig varje lördag och söndag. Men jag har samtidigt lite flextid och kan ta ledigt en eftermiddag ibland. Jag behöver ha jour ifall något händer, men bara jag planerar i god tid kan jag även resa iväg utomlands.

Bakom sig har Pär Eric Nilsson ett 29-årigt äktenskap där de två små bonusbarnen fick sällskap av fyra biologiska barn. Två av de sistnämnda arbetar idag på gården ihop med två andra anställda.

– Alla har bott på gården och bonusbarnen var små när vi träffades, så jag ser mig som en sexbarnspappa.

Pandemin hindrar dansen

Efter skilsmässan 2013 var "Peja" särbo ett tag.

– Jag letar efter en sambo och tror att det passar mig bäst att träffas öga mot öga, istället för att nätdejta. Jag har lätt att få kontakt med människor men har kanske blivit lite kräsen med åren.

I augusti fyller Nilsson 64 år, men han har inga planer på att gå i pension än på ett tag.

– Jag känner mig ungdomlig och fräsch i kroppen, trots att jag har jobbat i många år. Jag har en hel del kvar att ge.

Men intresset för dans har han inte fått utlopp på ett tag.

– Nej, det har ju coronan satt stopp för.

Skillnad på kor och kvigor

På Björnås gård har det både varit julmarknader och countryfestivaler tidigare. Mjölken från de 200 korna går för övrigt till Arlas fabrik i Falkenberg.

– Ja, den blir Keso, säger "Peja".

Att TV 4 skriver att han har 400 kor, när hälften är ungdjur/kalvar (yngre än ett år) eller kvigor (över ett år men har inte "kalvat", alltså fått en avkomma) skrattar han lite åt.

– Jag försökte förklara det, att alla 400 inte är kor, men du vet hur det är med stockholmare…

Kanske bästa säsongen någonsin

I ett pressmeddelande säger programledaren Linda Lindorff att årets bönder är "den perfekta blandningen godbitar".

– De är väldigt olika när det kommer till personlighet och erfarenhet av kärlek, men drivs av en gemensam längtan efter att hitta den rätta. Det finns potential för att det här ska bli den bästa säsongen någonsin. Det kommer att bli en sommar med mycket hetta och romantik, säger Linda Lindorff.

De övriga sju bönderna som ska ta emot brev och kanske få dejta i tv är:

• 27-årige Daniel Eriksson, spannmålsbonde i Vara.

• 27-åriga Greta Berglund, ekologisk bonde i Kärrbo.

• 27-årige Filip Nilsson, spannmålsbonde i Strömsholm.

• 31-åriga Jenny Pettersson, grisbonde på Väddö.

• 33-årige David Kurtsson, skogsbonde på Långö utanför Stockaryd.

• 36-årige Mikael ”Backis” Backstulid, skogbonde i Vreta kloster.

• 47-årige Carl ”Calle” Larsson, vallbonde i Vittene.

PÄR ERIC NILSSON

• Smeknamn: "Peja"

• Född: 12 augusti 1957

• Bor: Björnås gård i Långås. Pluggade för att bli bilmekaniker men efter att ha hjälpt sin pappa en sommar var familjens mellanbarn fast och det blev till slut han som tog över gården.

• Familj: Fyra biologiska barn, två bonusbarn och sammanlagt tio barnbarn

Yrke: Bonde med cirka 200 mjölkkor och 200 yngre nötkreatur

Aktuell: Som en av de åtta deltagarna som får brev av TV 4-tittarna i "Bonde söker fru". Presentationsavsnittet sänds på torsdagen den 8 april.