Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Mirakel och svarta hål för Annika ”Andersson” Korenado

Skådespelerskan Annika ”Andersson” Korenado axlar under december ett riktigt hedersuppdrag. Som ingenjören och vetenskapskvinnan Anna-Karin spelar hon en central roll i årets julkalender Mirakel.

Hur känns det att få vara med i julkalendern?

– Jätteroligt och hedrande. Detta hade jag aldrig kunnat föreställa mig under alla år som jag själv har suttit framför tv:n och tittat.

Hur fick du rollen?

– De ringde och frågade om jag ville provspela för rollen som Anna-Karin (vetenskapskvinnan som tillsammans med sin man Vilgot har uppfunnit det svarta hål som är mittpunkten i årets kalender, reds anm.) och det ville jag givetvis.

Anna-Karin och Vilgot, alias Annika Korenado och Johan Glans.
Anna-Karin och Vilgot, alias Annika Korenado och Johan Glans.

Som fyrabarnsmor måste du ha sett väldigt många julkalendrar genom åren, vad är det som är så speciellt?

– Julkalendern är en svensk klassiker. Den har så otroligt många tittare och blir ofta en snackis.

Vilken är din favorit?

– Jag måste nog säga Sunes jul. Vi hade den som vår egen julkalender under flera år när mina äldsta barn var lite för gamla för att titta på de kalendrar som då gick på tv.

Årets jul riskerar att bli rätt annorlunda för många på grund av coronapandemin. Vad spelar tv-program som julkalendern för roll i sådana här tider?

– Jag tänker att julen kanske behövs mer än någonsin i år. Samtidigt är det svårt, för det som jag och många tycker om med julen är ju att träffa släkt och familj och det kan bli svårt i år. Men kanske att julkalendern kan bli något som får folk att gå upp på morgonen och titta på ändå.

Berätta om din rollkaraktär Anna-Karin, hur ser hon på julen till exempel?

– Jag tror att hon tycker om julen innerst inne, men fram till i år tror jag inte att den har betytt så mycket för henne. Hon och Vilgot har jobbat otroligt hårt under lång tid och satsat allt för att skapa ett svart hål så de har nog inte haft tid för så mycket mer. Därför tror jag att den här julen blir något helt nytt och väldigt speciellt för dem båda två.

Hur är hon annars?

– Hon är väldigt kärleksfull men samtidigt ganska temperamentsfull och har lite hämnd i sig. Hon är ju indragen i en hundraårig släktfejd och vill nog gärna dra in lite pengar på det svarta hålet för att visa att hon kan vinna rent ekonomiskt.

Årets julkalender utspelar sig både 2020 och 1920 – vad tycker du är den tydligaste skillnaden som syns?

– Det blev väldigt tydligt att sättet som vi hanterar barn på har förändrats. Min son Wilfred är med i en liten roll som skolelev 1920, och han föredrar nog definitivt dagens skola framför 1920-talets!

Annika ”Andersson” Korenado
Annika ”Andersson” Korenado

Annika ”Andersson” Korenado

Ålder: 52 år.

Bor: Villa i Falkenberg.

Familj: Maken Tomas 61 år, dottern Caroline 30 år och sönerna Carl-Oscar 28 år, Alexander 24 år och Wilfred 12 år.

Gör: Skådespelerska.

Aktuell med: Spelar ingenjören och vetenskapskvinnan Anna-Karin i årets julkalender i SVT.

Intressen: Hus, familj och jobb (”som inte bara är ett arbete utan också ett intresse”).

Bästa med julen: ”Att träffa familj och släkt.”

Lite mer om Mirakel

Regi: Calle Åstrand.

Manus: Peter Arrhenius, Sara Young och Fredrik Agetoft.

I rollerna: Johan Glans, Annika ”Andersson” Korenado, Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Emanuel Kielin, Joel Adolphson, Babben Larsson, Maja Rung, Dragomir Mrsic med flera.

Sänds: SVT 1–24 december 2020.

Handling: Mira och Rakel (= Mirakel) bor på samma herrgård – men hundra år ifrån varandra. När ett konstgjort förrymt svart hål råkar krascha på deras vind byter flickornas själar plats med varandra. Den föräldralösa flickan Mira från 2020 färdas 100 år bakåt i tiden och den fina flickan Rakel från 1920 hamnar i vår moderna tid.