Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mästerbagaren Hilda tillbaka i sitt eget kök

Hilda Kirkhoff hade inte tänkt att ställa upp i ”Hela Sverige bakar”. Men det gjorde hon – och vann hela tävlingen.
– Det var tur att jag ångrade mig, skämtar TV4-segaren.

När Hilda Kirkhoff, 26, började att spela in ”Hela Sverige bakar” på Taxinge slott utanför Stockholm bodde hon fortfarande hemma i Båstad. Hon hade nyligen blivit av med jobbet som projektkoordinator på ett strandhotell i Falkenberg efter att coronapandemin kört verksamheten i botten och framtiden kändes rejält osäker.

LÄS MER: Så blir nya "Hela Sverige bakar"

Men det var tidigt i somras. Nu har hon ett nytt jobb inom samma hotellkoncern i Göteborg med kontor på Avenyn, en mysig lägenhet i Skår och en sprillans ny bakbok med hennes eget namn på omslaget som kommer ut i dagarna. Det svänger snabbt i bland.

– (skratt) Ja, det kan man verkligen säga. Det har varit tråkigt att inte få avslöja hur det gick och lite svårt att hålla segern hemlig hela hösten. Det har verkligen varit locket på.

Hilda Kirkhoff gick ”all in”

Men nu får i alla fall Hilda Kirkhoff berätta. Locket är av och då fullkomligt bubblar det ur den glada vinnaren i ”Hela Sverige bakar”, TV4:s populära bakresa genom festkakornas sockriga värld där små macarons och stora gräddtårtor trängs med italienska cannoli och finska pinnar.

–Jag var yngst av alla i programmet och försökte bara lära mig så mycket som möjligt. Samtidigt gick jag verkligen all in och fokuserade stenhårt på tävlingsmomenten, säger Hilda Kirkhoff.

Programmet där tolv hemmabagare gör upp om segern bygger på det engelska formatet ”Great british bake-off” och har rullat i svensk tv sedan 2012. De fyra första åren gick det i Sjuan och därefter i TV4, där "Hela Sverige bakar” nu räknas som ett av kanalens flaggskepp.

Hilda Kirkhoff stöttades av sina utslagna kompisar

För Hilda Kirkhoff har det varit en spännande, stressig och lärorik resa att baka tårtor och kakor inför ögonen på såväl svenska folket som en stundtals stenhård proffsjury, men framförallt har det varit roligt att få lära känna så många likasinnade människor.

LÄS MER: Panelen testar: Åtta knäckebröd bakade på surdeg

– Vi var ett par stycken som kom varandra väldigt nära, framförallt Jenny (Hansson) från Ystad, Frida (Bornholt) från Perstorp och Daniel (Petterson) från Halland. Vi fyra har massor av kontakt och träffas fortfarande.

Inga hard feelings för att du slog ut dem ur tävlingen?

–Inte alls, de har varit väldigt stöttande och unnar mig verkligen segern.

Så vad händer nu som nybliven mästare i ”Hela Sverige bakar”?

– Ja du ... i dag kommer boken med mina recept ut som jag började att jobba med så fort inspelningarna tog slut i somras. Sedan hoppas jag såklart att kunna förvalta både erfarenheten från programmet och den uppmärksamhet som följer.

Hilda Kirkhoff vill jobba med utveckling eller reklam

Sedan i höstas jobbar Hilda Kirkhoff med bokningar på hotell- och restaurangkedjan Ess Groups huvudkontor i Göteborg, men drömmen går i en lite annan riktning.

LÄS MER: Recept kanelbullar: så bakar du perfekta bullar

– Jag har fint stöd av min chef som vet att jag helst vill jobba med bakning, men det är svårt att dra igång något mitt i en pandemi. Vi får helt enkelt vänta tills läget blir bättre.

Vill du bli sockerbagare?

– Nej, inte på heltid. Jag älskar att baka på fritiden och fortsätter gärna med det, men helst skulle jag vilja jobba med produktutveckling eller reklam för bakning. Jag har startat ett litet företag och gjort ett par sådana projekt. Det vore drömmen att få ägna mig åt det.

”Hildas drömmar och andra bullar” heter din bok. Känns som ett passande namn?

– (skratt) Ja, visst gör det!

Namn: Hilda Eva Cornelia Kirkhoff.

Ålder: 26 år.

Från: Båstad.

Bor: Örgryte.

Familj: Mamma, pappa, syster.

Gör: Bakar och bokar.

Aktuell: Årets segrare i ”Hela Sverige bakar” i TV4.