Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Kirsten hittar släkt i Veddige i ”Allt för Sverige”

Det blev amerikanskan som har rötter i Veddige som vann SVT:s ”Allt för Sverige” i år.
– Det känns som en feberdröm, säger 32-åriga Kirsten Holmberg.

Texten uppdaterad den 4 december.

Inför den avgörande frågesporten och tävlingen i avsnitt 8 av ”Allt för Sverige” var Kirsten Holmberg lugn.

– Jag vet att jag har studerat så mycket jag har kunnat. Det blir en trevlig minnestripp, säger hon i SVT-programmet.

Billie King blir först att åka ut och i finalen möts Kirsten och 36-årige Daniel Ray Hilsinger från Kalifornien.

– Det är så galet att jag bara är ett steg ifrån att få möta min svenska familj, säger Kirsten.

Sista utmaningen ska deltagarna samla siffror som de får bland annat ett pussel och genom att memorera bilder på gamla svenska kungar. Kirsten blir först att låsa upp lådan med den svenska flaggan och blir årets vinnare.

– Jag kan inte tro det. Det känns som en feberdröm. Den här erfarenheten har känts som en dag, en timme, en livstid … det är fantastiskt.

Tv-serien avslutas med att Kirsten Holmberg får träffa sina svenska släktingar på långt. Ingen av dem som var med på kalaset var bosatta i Veddige eller andra orter i Halland, men hade också förfäder därifrån.

Träffade HN i Varberg

När HN mötte Kirsten vid kallbadhuset i Varberg i samband med inspelningen av programmet hade hon varit i Sverige i mindre än en vecka. Men hon hade redan fått ha sin genomgång av den svenska släkten.

– Det mest överraskande var när jag fick läsa om en avlägsen släkting, som hette Augusta. Hennes berättelse var så tragisk och hjärtskärande att jag bröt ihop, säger Kirsten Holmberg och fortsätter:

– Jag tror mycket på ärvda trauman inom familjer och när vi får höra om dem kan vi hela det även om det har gått 100 år.

Om pigan Augusta berättas det i avsnitt fem av ”Allt för Sverige” att hon blev gravid med en gårdskarl som stack och eftersom det var tabu att få barn som ogift, ströp hon sitt nyfödda barn och dömdes till två års straffarbete i fängelset i Växjö.

Senare gifte dock Augusta sig, fick nio barn och levde ända tills hon blev 80 år.

Fängslad nära fästningen

Kirstens farfars farmors far hamnar också i fängelse och sitter 27 dagar i Kronohäktet nära Varbergs fästning, dömd för stöld. Han hette Johan Börjesson och föddes 1824 i ett fattigt hem i Sällstorp.

När han var 20 år dog hans mamma och när pappan gifte om sig fick Johan flytta till ett boende för hemlösa i Ry utanför Veddige.

– Jag fick åka till Veddige och gå i skogen. Det var väldigt vackert vid kvarnarna i Ulvatorp, säger Kirsten Holmberg.

Emigrerar år 1891

Johan arbetar som dräng och gifter sig med Inger 1856. Alla deras tre barn emigrerar till USA, efter pappans död.

Johans yngsta dotter Anna Kristina är gravid när hennes man drar iväg för att söka lyckan på andra sidan Atlanten. Tre år senare, 1891, tar Anna Kristina språnget, med sin dotter och sin mamma. Och i USA hittar hon en man, skåningen Sven Johan Holmberg.

Kirsten fäller en tår när hon läser om förfädernas dramatiska historia. Hon har alltid vetat om sina svenska rötter och är lycklig över att få åka till Sverige.

– Min mamma är intresserad av släktforskning och såg en annons för tv-programmet i en Facebookgrupp. Men det är min pappas släkt som är från Sverige.

Var finns din mammas släkt?

– Hon kommer från Tennessee och kan spåra släktingar bak till det amerikanska frihetskriget (1775–1783). Hennes rötter är från Storbritannien och Irland. Men på min pappas svenska sida kom min mamma inte lika långt i släktforskningen, eftersom allt stod på svenska, berättar Kirsten.

Veckan i Sverige har gjort ett starkt intryck.

– Jag visste inte vad jag skulle vänta mig, men det är spännande. Bäst hittills var när jag fick fika hemma hos ett par när vi inte filmade och det kom en regnstorm.

Besökte Varbergs fästning

I avsnitt tre var Kirsten nära att bli utslagen och hemskickad efter en tävling om att fylla en hink med sand så att den blev lika tung som en annan hink. I sista omgången vann hon mot Karl Ekwurtzel med bara tre gram, 50 gram ifrån rätt vikt mot hans 53 gram.

Kirsten fick även uppleva Varbergs fästning, den medeltida borgen som för drygt 400 år sedan blev ett för tiden modernt fästningsverk och på 1800-talet ett fängelse.

– Vi har inget liknande i Massachusetts, där jag kommer ifrån, och skulle egentligen inte få gå in och titta, men en av de anställda var snäll och visade oss runt. Jag fick se fängelsehålorna och att sättas där var elakt på ett gammaldags sätt. Jag förstår att man kan bli galen av att bli isolerad där, berättar hon.

LÄS MER: Nakenbad och Ullared i ”Allt för Sverige”

För att kunna vara med i ”Allt för Sverige” har Kirsten tagit ledigt från jobbet inom psykiatrisk vård hemma i Easthampton. Hon har berättat för sin mamma och sin make om programmet, men inte fått avslöja något om upptäckterna under inspelningen i mitten av maj.

– Om vi får barn vill jag att de ska få veta mer om sina svenska rötter än jag fick. Jag har ju haft mitt svenska efternamn Holmberg, men inte vetat så mycket. Mitt förnamn är från ”American girl dolls”. En docka är en svensk immigrant som heter Kirsten och mina föräldrar tänkte att det var ett vanligt namn i Sverige.

Allt för Sverige 2023

Så här presenterar SVT deltagarna i säsongen elva av ”Allt för Sverige”:

• Kirsten Holmberg, 32 år, Easthampton, Massachusetts: ”Djur- och naturälskare som är väldigt spirituell. Kirsten arbetar inom hälsa och anser att allt levande har en själ. Hon vill gärna uppleva den svenska kulturen och föra traditionerna från lilla landet lagom vidare”.

• Michael Jackson, 46 år, Roswell, Georgia: ”Före detta rugbyspelare som idag arbetar inom fastigheter och även kör skolbuss. Michael är svensk på mammans sida och afroamerikansk på sin pappas. Han stod väldigt nära sin svenska mormor, som dog när Michael var 20 år”.

• Billie King, 42 år, Brownsburg, Indiana: ”Ensamstående mamma som arbetar som finansanalytiker och tycker om sång och skrivande på fritiden. Billies mamma var bara 16 år när hon föddes och Billie har inte träffat sin pappa sedan hon var liten. Hon söker sina rötter i hopp om att finna en familj till henne och dottern”.

• Daniel Ray Hilsinger, 36 år, Orinda, Kalifornien: ”Canceröverlevare med hjärtat och känslorna utanpå som tidigare arbetat med film i New York. Efter sjukdomen har Daniel flyttat hem till Kalifornien där han satsar på en karriär som singer-songwriter”.

• Daniel ”Dan” Crow är 22 år och från Edmond, Oklahoma: ”Ambitiös kille med många bollar i luften. Han jobbar för NBA-laget Oklahoma Thunder, studerar historia på universitetet och utbildar sig samtidigt till pilot. Daniel är även religiös och tar sin tro på stort allvar”.

• I avsnitt två blev Lillian Knutson Winnail, 50 år och från Waxhaw, North Carolina, utslagen och hemskickad.

• I avsnitt tre blev Karl Ekwurtzel, 33 år och från Atlanta, Georgia, utslagen och hemskickad.

• I avsnitt fyra blev Mike Anderson, 70 år och från Wilton, Kalifornien, utslagen och hemskickad.

• I avsnitt fem (måndag den 13 november) blev Matthew ”Matt” Soderberg, 24 år och från Wayne, Pennsylvania, utslagen och hemskickad.

• I avsnitt sex (måndag den 20 november) blev Desiree Davis, 57 år och från Girard, Pennsylvania utslagen och hemskickad.