Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Kändisar gästar halländsk podd om bonusfamiljer

Emma Knyckare och Sara Löfgren ska prata om sitt familjeliv i en ny podd från Varberg: Bonuspappan & Plusmamman.

Hur dejtar man en förälder när man inte har egna barn? Hur håller man kontakten med bonusbarnen om förhållandet tar slut? De och många andra frågor tas upp i podden Bonuspappan & Plusmamman

– Det finns många poddar om den klassiska kärnfamiljen, men få om bonusfamiljen. Vi tyckte att det fanns ett behov av att prata om en familjesituation som allt fler befinner sig i och där en del saker nästan är lite tabubelagda att prata om.

Det säger Maria Åkesson som ihop med sin sambo, HN-journalisten Martin Erlandsson, ligger bakom podcasten Bonuspappan & Plusmamman.

– Det är ett virrvarr av föräldrar och barn som ska komma överens och hitta lösningar, skrattar Maria.

Lyssna här eller i appen Acast:

https://www.acast.com/bonuspappanplusmamman

Tanken på att starta en podd kom under ett restaurangbesök för några veckor sedan. Martin kläckte idén och Maria såg till att göra verklighet av den.

– Jag tror att poddens styrka är dynamiken mellan oss, både i förberedelserna och under själva inspelningen, säger Maria.

Fem avsnitt klara

Nu har de gjort fem avsnitt om allt från hur man dejtar en förälder när man inte har egna barn till att inte ha laglig rätt till sina bonusbarn.

– Jag levde i en bonusfamilj i sju år och när vi separerade förlorade jag nästan min bonusson. Det är tur att jag har en bra relation till hans mamma så att han kan fortsätta hälsa på och vara en del av våra liv, berättar Maria och fortsätter: 

– Han är alltså inte längre min bonusson, så vi myntade ordet plusson och därför kallar jag mig för plusmamma.

Fyra bonusbarn

När Martin började dejta Maria 2015 fick han hennes fyra barn på köpet. Han gick från att vara singel utan barn till att ganska snabbt bli bonuspappa varannan vecka.Processen har gått oväntat bra tycker båda två, men det är förstås inte alltid fallet för ombildade familjer. 

– Många stöter på komplikationer. Det kan bli krångligt när två vuxna är nykära och lyckliga samtidigt som barnen kanske känner sorg över att de biologiska föräldrarna har separerat. Barnen har ju inte valt förälderns nya partner, förklarar Maria.

Paret har bott ihop i ett drygt år nu och i januari friade Martin i en krönika som handlade om programmet "Bonusfamiljen".

Flera kända gäster

Till vardags arbetar hon som dagmamma i Varberg och hon är noga med att påpeka att varken hon eller Martin är några experter. De kan bara bidra med sina egna erfarenheter.

De har också bokat ett antal intressanta och lokala gäster till sommarens avsnitt. Bland annat kommer ståuppkomikern och radioprofilen Emma Knyckare, som är hemma i Halland under Badjävlar-turnén.

Även sångerskan Sara Löfgren och artistpromotorn Rickard Werecki ska berätta om hur de får sina respektive bonusfamiljer att fungera.

Ett nytt avsnitt släpps varje måndag, med olika teman. Efter "Ansvar” var det dags för ”Bonusfamiljen flyttar ihop”.

– Vi har fått stor respons på Facebook och många har sagt att podden behövs, eftersom det är viktigt att prata om livet i bonusfamiljen, avslutar Maria.