Hilda Blomberg: Själ och hjärta har lagts in i historien om ett utsatt barn

Två föräldrar, ett barn och en dramatisk vårdnadstvist där ord står mot ord. Där har ni grunden till vad jag tippar på kommer bli försommarens mest omtalade tv-program.

ANNONS
LocationHalland||

Det är SVT som sänder ”Dokument inifrån: Att rädda ett barn” av välrenommerade journalisten Bo-Göran Bodin. De tre avsnitten är inspelade i händelsernas mittpunkt, just som pojkens mamma gått under jord med sin son, för att skydda honom från pappans vanvård och övergrepp som myndigheter och domstol valt att blunda för.

Men vad är sant och vem har rätt? Bodin lägger ned själ och hjärta i att få alla pusselbitar att falla på plats. Han läser protokoll och dokument i mängder, intervjuar psykologer, poliser och ideellt engagerade och ser till att låta båda sidor komma till tals.

Ju mer vi får veta, desto mer hamnar i den andra vågskålen, den som lutar åt pappans oskuld.

ANNONS

Detta skapar en dramaturgisk vändning värdig en thriller. Men det här är verklighet, och ett mycket känsligt men viktigt ämne, som troligtvis kommer skapa mycket debatt och diskussion de kommande veckorna – allt i kölvattnet av Lilla hjärtat-tragedin.

Mina tankar går också till den omtalade ”Fallet Kevin”-dokumentären som sändes på SVT för några år sedan. Även det var en gripande serie med barns utsatthet i fokus, som vände uppochner på förutfattade meningar om skuld och rättvisa.

Var vi landar efter att sista avsnittet av ”Att rädda ett barn” har sänts, och vilka ståndpunkter som kommer att framträda under tiden, återstår att se. Man sitter som på nålar när det första timslånga avsnittet är slut och förbannar att det dröjer en vecka tills den tragiska historien fortsätter rullas upp.

Så är det inte med Netflix true crime-serie ”Dömd av media”. Där finns som vanligt alla avsnitt ute och de amerikanska brottsfall som skildras har både geografiskt och tidsmässigt avstånd, vilket gör det till lite mer lättsmält, om än intressant och tankeväckande, underhållning.

Fokus är på hur media vinklar och inte sällan exploaterar både offer och förövare under pågående utredningar. Även om det är en helt annan kultur kring både brott och straff som framträder än det betydligt mer återhållsamma, milda svenska rättssamhället, så är det intressant att ta del av de tragiska historierna och hur de påverkat både de inblandade och hela den amerikanska befolkningen.

ANNONS

Slutligen ett tv-tips för den som sparkar bakut av allt vältrande i våld, mord och andra hemskheter: komediserien ”Workin’ moms” har fått sin fjärde säsong på svenska Netflix.

Jag har följt den rättframma businesskvinnan Kate och hennes mer eller mindre utflippade väninnor och partners sedan min son var nyfödd och jag satt parkerad i soffan i amnings-bh och åt glasspinnar dagarna i ända.

Det är både befriande och roligt att hänga med dessa allt annat än perfekta kvinnor som balanserar föräldrarollen med yrkeskarriär och kärleksliv. Inte sällan tampas de med knepiga vardagsdilemman och drabbas av brutala bakslag som får en att sucka lättat över sin egen relativt okomplicerade tillvaro.

ANNONS