Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Dokumentär om Alf Robertson väjer inte för misären

Alf Robertson sjöng country på svenska som ingen annan, men han levde även ett hårt liv och fick sin första dotter när elen hade stängts av på grund av …de obetalda räkningarna.

På påskafton visade SVT dokumentären "Alf Robertson – livet e ju som de e" (finns nu på SVT Play) av Thomas Samuelsson.

Den handlar om sångaren och textförfattaren Alf Robertsons livresa från ett arbetarhem i Göteborg till ett stillsamt familjeliv i Frillesås, där han märkt av sjukdom avled endast 67 år gammal.

Lyx att ligga på sjukhus

I filmen berättar hustrun Monica Robertson, uppvuxen i Kungsbacka, bland annat om en tuff period som gravid på Österlen i Skåne.

– Det var ont om jobb, pengarna sinar och jag väntar Lisen och kunde inte betala elräkningen. Jag glömmer aldrig hur de stänger av strömmen. Då funkar ju ingenting, säger Monica i dokumentären.

– På sjukhuset i Kristianstad fanns en knapp för ljuset, en varm dusch och en skön säng. Det var en lyx. Men Alf har ingen ström och ska klara sig ändå, fortsätter Monica, som numera är artist och låtskrivare, men även sjunger Alfs låtar.

Medmusiker hyllar Alf Robertson

Bland de medverkande som hyllar Alf Robertson finns komikern och poddaren Ina Lundström och radioproducenten och skivsamlaren Tommie Jönsson. Journalister som Hans Sidén och Börje Lundberg (som skrev biografin "Alf Robertson: jag lämnade mitt hjärta i Göteborg") bidrar med minnen, medan Alfs medmusiker – som Göran Lomaeus, Tomas Haglund och Olle Olsson – vittnar om sin bandledares generositet med gager och på krogen efter konserterna.

LÄS MER: Ny låt byggd på Alf Robertsons textrad

Musikproducenten Björn Olsson, känd från The Soundtrack of Our Lives och som Håkan Hellströms låtskrivarpartner, berättar om inspelningen av Alf Robertsons sista album "En flisa av granit".

Även artisten Gösta Linderholm medverkar i dokumentären, hann avlida innan den blev klar. Han var med när Alf fick sitt första skivkontrakt.

Skiva ges ut med låtar från 1987

I samband med dokumentären ges skivan "Alf Robertson sjunger och berättar" ut och den innehåller studioinspelningar från Åmål 1987 som tidigare bara har funnits i ett fåtal exemplar.

För både Robertsons många fans och oss som hade förmånen att få intervjua Alf (det räckte att ställa en fråga så fick men en rolig story på en halvtimma som svar) är "Alf Robertson – livet e ju som de e" ett måste att se i påskhelgen.