Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Därför vann Lilla Napoli pizzatävlingen

Falkenbergaren Besmir Balaj mötte VM-femman Paul Svensson.

UPPDATERAD TEXT: Ungefär halvvägs in i tredje avsnittet av det nya programmet ”Den gröne slaktaren” (finns på SVT Play) dyker Besmir Balaj från Lilla Napoli i Falkenberg upp. Med sig har han sin egen vedeldade ugn, som får upp värmen till närmare 500 grader.

Den 34-årige falkenbergaren tävlar i att göra den godaste pizzan, mot Paul Svensson – som bland annat blev femma i kock-VM 2003 (Bocuse d'Or), prisades av Måltidsakademin för sin kokbok ”Paul grillar” 2010 och slutade på fjärde plats i tv-tävlingen ”Kockarnas kamp” 2012.

Pizza på Lilla Napoli i Falkenberg

Programledaren Anne Lundberg var även med 2017 när Paul träffade Besmir på Lilla Napoli efter att ha övat på att göra pizza i självaste Neapel.

I pizzatävlingen består den skånska juryn av Titti Qvarnström, första kvinnan som fick en stjärna i Guide Michelin, matskribenten och recensenten Linda Dahl, samt krögaren Philip Liedberg.

Besmir Balaj säger att han blir nervös, trots att han är Skandinaviens första certifierade bagare av napolitansk pizza.

Margherita med mozzarellaost

Han får mycket beröm för sin Margherita, där egen mozzarella-ost på komjölk är en av de endast fyra ingredienserna (de andra är deg, tomatsås och färsk basilika).

– Hela den här lätta grillsmaken som finns i brödet… den rökiga tonen som kommer från den höga temperaturen är ju fantastisk. Jag tror inte att jag har ätit en godare napolitansk pizza, säger Linda Dahl.

– Det är enkla, rena smaker. Det är riktigt ärlig matlagning. Här kommer varje till sin rätt. Det har gjort mig mållös, säger Titti Qvarnström.

Modern och vild pizza

Paul Svensson gör en modern pizza med vilda örter, hampa i degen och en fransk dipsås, som juryn verkligen gillade.

– Jag har aldrig ätit en pizza med så här mycket grönt på, men det var gott, menar Philip Liedberg.

– Klorofylliga smaker, men myskmadran tog över för mycket, tycker Linda.

– En innovativ pizza. Det blir så himla gott med mjölkört. Nästan bättre än sparris. Det är verkligen en primör, säger Titti.

Juryn ger segern till ”originalet”.

– Du är bäst, säger Paul Svensson till Besmir Balaj.

HN har pratat med Besmirs kollega Ville Ilola, som hälsar att Lilla Napoli inte vill kommentera SVT-programmet.