Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Därför försvann Madeleine Vall från ”Elitstyrkans hemligheter”

Madeleine Vall ville inte lämna ”Elitstyrkans hemligheter”, men i söndagens avsnitt skickade instruktörerna hem henne.
– Jag blev jätteledsen, för jag hade velat kämpa tills jag stupade, säger 36-åringen från Falkenberg.

Avsnitt fyra av ”Elitstyrkans hemligheter”, från den 14 februari, slutar med att den forna thaiboxningsstjärnan Madeleine Vall måste packa ihop.

Därmed är 36-åringen från Falkenberg utslagen ur TV4-programmet, där 18 vältränade svenskar försöker klara av uttagningen till ett militärt elitförband.

– Jag vet inte varför jag åkte ut. De trodde nog att jag skulle ge upp, men jag skulle hellre dött framför fötterna på dem, säger Madde Vall.

Instruktören Petra Malm, alias ”Pam”, tar emot armbindel 14 utan kommentar, men speakern Stefan Sauk säger att anledningen är att Madeleine hindras för mycket av sin skada. Något tal om att hon fejkar är det inte längre, som i ett tidigare avsnitt.

– De var tuffa mot mig redan från början och det kan jag förstå, eftersom jag är bra på att stålsätta mig och inte visa några känslor. Jag är inte arrogant, jag biter ihop. Men jag fick inte veta om jag åkte ut för att instruktörerna inte gillade mig eller för att de inte kom igenom mitt skal, berättar Madeleine.

Tidigare stjärna i thaiboxning

Just att ta emot hjälp från de andra deltagarna var nödvändigt för Madde, även om det tog emot.

– Ja, det är en av sakerna jag har svårast för i livet och som jag tränar på, så det var lite ironiskt att jag behövde be om hjälp. Men jag hade inget val.

Att ge upp frivilligt fanns inte på kartan, för den tidigare thaiboxningsmästaren, som har två VM-brons och har vunnit flera SM, NM och EM.

– När många av de andra röstade på mig i frågan om vem de trodde skulle bryta först, så visste jag att de inte kände mig. Jag fick bara bränsle av det, säger Madde och forsätter:

– Senare sa jag att de skulle säga till om jag blev en för stor börda, för då hade jag avbrutit. Men jag skulle aldrig ge mig självmant.

Skador i båda ljumskarna

Ljumskarna har Madeleine Vall haft problem med länge, men det var faktiskt inte den värsta skadan som kändes av under tv-inspelningen.

– Nej, det var den nyare skadan. Jag hade brutalt ont och skrek av smärta. Jag fick flytta benet med handen, eftersom jag inte kunde lyfta det. Jag skulle aldrig fejka en skada.

Övningarna där deltagarna skulle gå emot sin rädsla och kroppens naturliga reaktion, exempelvis att falla baklänges ner i vattnet från ett hopptorn, var på ett sätt lättare för Madeleine.

– Jag bangar inte, även om jag skulle vara livrädd. Jag låter inte rädslan vinna.

Och övningarna där det krävdes styrka och kondition?

– Hade jag inte varit skadad hade det inte varit ett problem att vara ute i flera timmar. Hunger och sömnbrist var skitjobbigt, men det kom inte åt mig. Sedan visas ju inte allting när de klipper ner ett helt dygn till en timma.

En tuff situation var när Madeleine inte fick vara med och boxas i aggressionsövningen, för att instruktörerna inte ville låta henne glänsa på sin hemmaplan.

– Ridån gick ner och jag brakade ihop fullständigt, men i smyg. Det gjorde extra ont att boxningskillarna fick vara med.

Vad tyckte du om att erfarna fighters fick möte orutinerade motståndare?

– Det hade jag inte velat, för det är orättvist. Jag vill ha en jämn fajt. Man känner av överläget direkt om man möter någon som inte har slagits förut. Men jag kan förstå att själva övningen skulle visa vem som kan ta en smäll och resa sig, och vem som viker ner sig, förklarar Madde Vall.

Behövde prata med en psykolog

Efter inspelning tog Madeleine hjälp av en psykolog.

– Ja, jag hade en tuff höst även utanför programmet. Jag hade en del minnesluckor från inspelningen och kunde inte reda ut allt. Jag visste inte om produktionen ville skapa en karaktär och få det att verka som att jag tyckte att jag var bättre än de andra, men jag tycker att klippning är rättvis och jag har fått väldigt mycket kärlek av tittarna.

LÄS MER: ”Elitstyrkans hemligheter var det vidrigaste jag har varit med om

När det gäller de andra deltagarna känner Madeleine en stor värme och samhörighet, även om hon inte kunde visa det under själva inspelningen.

– Ja, några av oss hörs varje dag. Jag grubblade mycket över vad som var sant av det som sades i programmet, så jag har frågat gänget vad de tyckte. Jag kände mig som en dålig människa när jag blev utsparkad, men ingen tyckte att jag hade betett mig dåligt.

Men är du en lagspelare?

– Jag har ju alltid tävlat individuellt och föredrar det, eftersom jag har hela ansvaret då, men jag har inga problem med att fungera i ett team.

Under en övning sattes Madeleine ihop med den andra hallänningen, läkaren Thomas Elengård från Varberg, som också har en bakgrund inom kampsport.

– Vi behövde inte prata så mycket och jag tyckte om honom, men hade inte så mycket tid att lära känna Thomas eller de andra. Mitt fokus var på att orka ett steg till och klara nästa övning.

Madde är tacksam för erfarenheterna hon har fått genom "Elitsoldaternas hemligheter", men besviken.

– Ja, det slutade för tidigt. Men jag hade inte kunnat göra mer.

MADELEINE VALL

• Född: 1984 i Falkenberg.

• Bor: i Huddinge i Stockholms län.

• Familj: Föräldrar och fem syskon. Separerade från sin make under 2020.

• Yrke: Tidigare thaiboxare som nu är livvakt, skådespelerska och fotomodell.

• Filmkarriär: Krigaren Egeria i Hollywoodfilmen "Wonder Woman" och stunts i "Johan Falk: Blodsdiamanter". Syns även i Aviciis video "For a better day", RFSU:s kampanjfilm ”Dear condom” och "Fångarna på fortet".

• Idrottsliga meriter: Fem SM-guld, tre NM-guld, två EM-guld och två VM-brons i thaiboxning. Tävlade för Halmstad Muay Thai. Testade senare MMA och ville börja boxas, men fick sluta 2015 på grund av risken för hjärnskador. Vann 56 av sina 70 matcher.

• Aktuell: I "Elitstyrkans hemligheter" i TV 4 från den 24 januari och i den kommande långfilmen "Last man down".