Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

TV-drömmen pånyttfödd för Philip Birk

Pandemin såg ut att grusa chanserna för Philips Birks spänningsromaner att bli TV-serie. Nu har produktionsbolaget förlängt TV-rättigheterna och drömmen lever igen.
– Det känns fantastiskt, säger Philip Birk.

Philip Birk hade precis fått TV-rättigheterna sålda för sina spänningsromaner om konsttjuven Tom Grip när pandemin slog till. Planeringen med det tyska produktionsbolaget FFP New Media lades på is. Men nu har bolaget förlängt rättigheterna att få spela in TV-versionen av böckerna och återupptar satsningen.

– Det känns fantastiskt. Jag tänkte att det var över i pandemin, att det inte skulle bli något, säger Philip Birk som till vardags studerar till historielärare.

LÄS MER: Tom Grip-deckarna blir tysk tv-serie

Rent konkret betyder förlängningen att FFP New Media har ytterligare 18 månader av ensamrätt att producera TV eller film av Varbergarens böcker. Produktionen planeras bli på tyska och ett kreativt team har tillsats.

– Det senaste jag hörde var att det fanns intresse från några TV-kanaler och att de letar efter en producent, säger Philip Birk.

Hade du några tankar om att dina karaktärer skulle realiseras på film eller TV när du började skriva?

– Nej och det känns fortfarande helt osannolikt, om det nu blir av. Jag höll ju skrivandet på min första bok hemligt i flera år. Då trodde jag inte någon skulle vilja läsa det jag skrev.

Vill skriva skräck utspelad i Varberg

I arbetet med den tredje boken i serien, Tigerstaden, stötte Varbergsförfattaren på patrull då reserestriktionerna hindrade honom att utföra research på platser som boken utspelar sig på. Men trots det kunde boken publiceras hösten 2020.

Sedan dess har det inte blivit så mycket skrivande för Birk som återvänt till skolbänken.

LÄS MER: Coronavirus hindrar ung författare från Varberg

– Det har väl sett för jävligt ut på den fronten. Men jag har ett upplägg för vad som ska hända i den fjärde och femte boken. Just nu är jag dock mer sugen på att skriva om något annat. Kanske något om Varberg, i en annan genre. Jag har funderat på skräck. Men om TV-produktionen kommer igång kommer det absolut ge mig inspiration och lust att skriva fyran i Tom Grip-serien.

Humorn viktig

När TV-produktionen förhoppningsvis drar igång finns en stor chans att Varbergsförfattaren får en roll i manusrummet.

– Jag har all respekt för att TV-serien ska göra sin egen grej men för mig är humorn viktig. Huvudkaraktären i böckerna kan ha en ganska vrickad humor och bryter ibland den fjärde väggen. Just den grejen måste inte vara kvar men den lättsamma tonen ska finnas med.

LÄS MER: Birk klar med ny deckare om en konsttjuv