Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ludwig Göransson är nominerad till en Golden Globe för musiken till "Black Panther". Arkivbild.

Två svenska chanser på Golden Globe-galan

Svenske Ludwig Göransson har gjort filmmusiken till storfilmen "Black Panther". Björn Runge regisserade Glenn Close i Nobelprisdramat "The wife". Både Göransson och Close kan gå hem med varsin statyett från Golden Globe-galan i natt.

När Golden Globe-galan äger rum i natt svensk tid finns det anledning för den svenska publiken att hoppas lite extra. Ludwig Göransson har vinstchans i kategorin Bästa originalmusik i en spelfilm, för musiken till superhjältefilmen "Black Panther".

"Otroligt inflytande"

"Black Panther" är den första superhjältefilmen där nästan alla skådespelare är svarta, och Göransson beskriver den som en film som förändrat. Vad nomineringen innebär för hans egen karriär är han däremot mer osäker på.

- Jag blir bara glad och stolt över att projektet får sådan här typ av uppskattning. Den här filmen har haft ett sådant otroligt inflytande inte bara i USA utan även i Europa och Asien, har han tidigare sagt till TT.

Den andra svenskchansen finns i Björn Runges film "The wife". Glenn Close är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som fru till en litteraturpristagare. Close har varit Oscarsnominerad sex gånger – men aldrig fått ta emot statyetten. Nu har hon alltså i stället chansen att vinna en Golden Globe, men Runge vill inte sia om hennes vinstchanser.

- Jag är bara glad att hon har blivit nominerad eftersom det kräver någonting för att man ska ta sig dit. Hon har en sådan erfarenhet och har varit med väldigt länge, samtidigt är hon väldigt generös. Vi hade en inspelning som var oerhört fokuserad och konstruktiv, sade han till TT när nomineringarna presenterades.

"Vice" leder ligan

Flest nomineringar, sex stycken, har dramakomedin "Vice" som handlar om Dick Cheneys tid som amerikansk vicepresident.

Galan leds av skådespelarna Sandra Oh och Andy Samberg. Oh är även nominerad för sin roll i tv-serien "Killing Eve".