Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Lo släpper singeln "Glad he's gone" – ett slags pepptalk till en kompis som till slut har lämnat sin partner. Pressbild.

Tove Lo: Inte längre läskigt att vara sårbar

Tove Lo släpper singeln "Glad he's gone" och utlovar nytt album till hösten. Den här gången är det en mer solskensskimrande sida av det svenska stjärnskottet som når lyssnarna.

"Glad he's gone" skrev Tove Lo tillsammans med sitt team första dagen efter julledigheten, med en kall, snöig verklighet utanför. Låten handlar om att stötta en kompis som går igenom en separation – när man själv anser sig veta bäst vad hen behöver.

- Vännen har dejtat någon som man har lite svårt för, de gör slut och man får tillbaka sin "partner in crime", säger Tove Lo och imiterar sig själv:

- "Det är klart att du är felfri, allt är hans eller hennes fel och nu är det du och jag mot världen igen", den typen av relation.

I början av 2018 saknade Tove Lo lust att arbeta med sitt eget artistprojekt. Då hade hon precis tagit hem två grammisar för sitt album "Blue lips (Lady wood phase II)", och lade tiden på andra samarbeten.

- Jag var helt uttömd och fick mer inspiration av att skriva åt andra och berätta deras berättelser. Men plötsligt ändrades det, nu har jag samlat på mig mycket inspiration och har massa grejer att säga, berättar hon.

Vid sidan av den egna artistkarriären har Tove Lo gjort musik med bland andra Icona Pop, Zara Larsson, Girls Aloud, The Saturdays och Ellie Goulding. I mars utsågs hon till Sveriges mest framgångsrika kvinnliga låtskrivare 2018 av upphovsrättsorganisationen Stim.

"Pussy power"

Hennes fjärde egna album "Sunshine kitty" släpps i höst och blir en blandning av klubbdängor och akustiska vibbar. Dessutom visar hon en gladare sida av sig själv.

- Mycket "pussy power", men lite mer solsken, konstaterar hon.

Den lättsammare sidan kommer inte bara från all tid i Los Angeles-solen.

- Mina album brukar reflektera var jag är i livet, jag har haft två bra år. Jag har känt mig glad, lugn och sprallig. Sedan är jag en emotionell person som känner mycket och ofta, det har så klart gått upp och ner som alltid, men jag har varit mer medveten om det. Det känns okej att vara sårbar, det är inte så läskigt längre, säger hon.

"Kan bli frustrerande"

Albumtiteln "Sunshine kitty" refererar till den kattliknande figur som dyker upp i Tove Los visuella material – och som är en förlängning av henne själv. "Katten är supergullig men kan också göra dumma grejer som att hamna i bråk och bli packad", menar hon. Men något handgemäng är det inte tal om, snarare inre strider.

- Jag har mycket fajter med mig själv. Sedan är jag inte så konflikträdd. Jag tycker inte att det är så jobbigt att ta samtal, vilket kan bli frustrerande för folk, säger hon.

Tove Lo har ofta i framträdanden och videos använt sig av en sexuell estetik och har öppet pratat om sex – vilket har väckt reaktioner, inte minst på andra sidan Atlanten. Men på senare tid märker hon att någonting har förändrats.

- Tidigare har jag förväntats försvara den öppenheten, så är det inte nu. Nu är det "fan vad fett". Man känner att det har blivit ett skifte, "klart att hon ska kunna säga så om hon vill säga så", säger hon.