Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Popstjärnan, producenten och låtskrivaren Tove Lo kan vinna fem priser på årets Grammisgala och är därmed den som har flest nomineringar. Arkivbild.

Tove Lo förhandsfavorit på Grammisgalan

Hyllad internationellt och femfaldigt nominerad – Tove Lo är en av de stora favoriterna på årets Grammisgala. Bland uppstickarna syns rapparen Stor som har chansen att snuva popeliten på priset för årets artist.

I fjol släppte Tove Lo sitt tredje album, "Blue lips" som bland annat innehåller hitlåten "Disco tits". Den världsturnerande stjärnan har fem vinstchanser på Grammisgalan, för årets artist, årets album, årets pop, årets producent och årets textförfattare.

Välförtjänta nomineringar, enligt Expressens musikkritiker Anders Nunstedt.

- Hon tänjer på gränserna för hur en popstjärna ska vara och är en lysande textförfattare. Att hon har många nomineringar är helt naturligt, där har juryn gjort ett bra jobb.

"Otydlig gala"

Däremot är han kritisk mot Grammisgalans "urvattnade varumärke". Han jämför med den betydligt bredare amerikanska upplagan, och det smalare Brit Awards, och menar att den svenska Grammisgalan hamnar någonstans mittemellan.

- Problemet för Grammisgalan är att det är en väldigt otydlig gala som ligger långt ner i hierarkin bland svenska galor. Det blir extra tydligt i år i och med att den inte ens är tv-sänd, säger Anders Nunstedt.

Han får delvis medhåll från Tina Mehrafzoon, programledare för "Musikguiden" i P3 och P3 Guld.

- Det är ju ett anrikt pris så det känns lite tråkigt att de inte vill göra en fest av det som man kan se på. Jag kommer inte att gå dit och då blir man lite så här: varför ska jag bry mig?

Stor sticker ut

Bland galans säkra vinnare tippar Tina Mehrafzoon Annika Norlin (Säkert) och Henrik Berggren som är nominerade till flera priser, men personligen håller hon tummarna för Fever Ray vars album "Plunge" tävlar om en statyett.

- Ingen kan göra något sådant här som Karin Dreijer. Jag tycker att plattan är jätteintressant och skitbra, hon är grym, säger Tina Mehrafzoon.

I kampen om titeln årets artist bjuder rapparen Stor upp den svenska popeliten (Tove Lo, Zara Larsson, Linnea Henriksson och Henrik Berggren) till en match.

- Skivan är väldigt bra och Stor har gjort något av en comeback, så jag tror att han har goda chanser, siar Mehrafzoon.

Totalt delas priser ut i 21 kategorier på Grammisgalan som arrangeras i Stockholm den 8 februari.