Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärt besök. Kajskjulet var utsålt i lördags när popartisten Timo Räisänen stod på scenen för att tolka låtar av Ted Gärdestad, som skulle ha fyllt 60 år i år.

Timo Räisänen gjorde rättvisa åt Teds musik

Musik

Timo Räisänen
”Timo sjunger Ted”
Kajskjulet, Halmstad, lördag den 9 april. Timo tolkar Gärdestad även på Strömma Farmlodge i Tvååker den 4 juli och på Varbergs Visdagar i Societetsparken den 30 juli.

I år skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år. Många är de som genom åren tolkat och trallat på någon av hans många melodier. Den här gången är det popartisten Timo Räisänen, tidigare känd som gitarrist i Håkan Hellströms band, som satt sin prägel på låtar som ”Jag ska fånga en ängel”, ”Satellit” och ”Angela”. Sett till publikens ålderskvot kanske det mer är kompositörens klassiska visor än den 36-årige tolkaren som lockar i kväll – eller så är det bara jag som är fördomsfull. Oavsett vilket så är Kajskjulet utsålt och proppfullt inför Timo sjunger Ted.

Timo Räisänens intresse för Ted Gärdestad är inte nytt för i år, tvärtom har hans projekt med Ted-tolkningar pågått i tre år vilket nu har mynnat ut i både skiva och turné.

I Halmstad uppträder han tillsammans med musikerna Martin Schaub och Martin Holmlund på keyboard, gitarr och bas. Som inledning på kvällen sjunger han dock de första raderna i ”Kom i min fantasi” a capella. På den följer en käck ”Viking” och när Räisänen därefter presenterar ”Jag vill ha en egen måne” som en låt han först vägrade spela, förstår man att den här hyllningskonserten inte kommer att vara någon spikrak hitkavalkad. Men just det är en stor behållning, att någon vågar gå bortanför det självklara och granska Ted Gärdestads låtskatt med nya ögon.

Timo Räisänen erkänner utan problem att han inte älskar allt av Gärdestad, varpå vi får ta del av en lång, detaljerad och ganska så ironisk skildring av hur det kanske gick till när ”Oh, vilken härlig dag” skrevs. Nog trampas det på en del ömma allsångstår när denna hit ratas ur repertoaren, men det är lite befriande att höra någon skämta om vår helgonförklarade Ted Gärdestad.

Det märks ändå att Räisänen är ett fan av Gärdestad, för varje låt framförs med massor av känsla och inlevelse. ”Helena” och ”Himlen är oskyldigt blå” är hjärtekrossande fullträffar och även snyftarna ”Come Give Me Love” och ”För kärlekens skull” hinns med innan konserten är slut.

Samtidigt går kvällen i glädjens och skrattets tecken, mycket tack vare Timo Räisänens mellanprat där han driver med både sig själv, publiken och Ted. Den andan passar onekligen bra i denna hyllning till en kompositör som själv var både humoristisk och lekfull, vid sidan av allvaret.