Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Camilla Hallberg och Mina Motazed Keyvani letar mat i skogen. Pressbild.

SVT stänger av strömmen för dokusåpadeltagare

Hur klarar vi oss om elen försvinner? Efter stormen Alfrida blev många varse sin egen och samhällets sårbarhet. Deltagarna i SVT:s dokusåpa "Nedsläckt land" ställs inför en liknande situation.

De visste att de skulle få vara med om "ett socialt experiment" men inte att strömmen skulle gå och sedan vara borta under hela inspelningstiden, tolv dagar.

- Vi hade packat helt fel, vi hade med oss finkläder, berättar Camilla Hallberg, en av deltagarna.

Från den batteridrivna radioapparaten hör de så småningom nyheten om att en solstorm slagit ut elen i hela landet.

Ingen hjälp utifrån

Fem deltagare befinner sig då på en gammal gård, de andra fem i ett nybyggt högteknologiskt hus. Ingen grupp får någon hjälp utifrån. Alla är hänvisade till sina egna förmågor och att den gamla gården visar sig vara en vinstlott är ingen vild gissning.

- Det mesta som man hade på 1800-talet, som en häst, och ved, blir plötsligt väldigt värdefullt, säger projektledaren Björn Östlund.

- I grund och botten vill vi helt enkelt se hur deltagarna reagerar. Vi har styrt så lite som möjligt, de har fått klara sig på det som de har.

TT: Hur går det?

- Det är klart att det är en utmaning att ordna mat och vatten. Sedan kan man säga att i slutet är det gruppen som är den stora vinnaren, att de löser problemen tillsammans. De var väldigt duktiga på att samarbeta.

På gården blir svamp, äpplen och havregrynsgröt en enahanda meny. Fisket går uselt, och kokat sjövatten må vara drickbart men inte särskilt gott, berättar Camilla Hallberg.

- Vi drack alldeles för lite de flesta av oss. Regnvatten var godare.

Reportage från sjukhus

För tittarna varvas deltagarnas kamp med expertintervjuer och informativa reportage om hur olika samhällsfunktioner skulle klara ett långt strömavbrott. Alla så kallade preppers får nytt bränsle till elden. Vissa saker är dock svåra att förbereda sig inför. Om elen slås ut slutar mobilmasterna snart att fungera.

- Insikten om hur otroligt små vi är, och hur beroende vi är av elen är granska skrämmande. Det värsta var nästan den helt avskurna kommunikationen, hade det här varit på riktigt hade jag fått panik, säger Camilla Hallberg.

"Nedsläckt land" sänds i SVT1, ett avsnitt om dagen med start den 18/2 klockan 21.45.